Ekran kartı(Video Card) bilgisayarın monitör, televizyon, projektör gibi video görüntüleme aygıtına grafik bilgilerini gönderme ve bunun sonucunda kullanıcıya görsel çıktı sunmasına yarayan bir elektronik cihaz veya bileşen diyebiliriz. Ekran kartının diğer isimleri ise grafik kartı, grafik bağdaştırıcısı olarak karşımıza çıkar.
Çoğunlukla bilgisayarların içinde gömülü olarak bir ekran kartı ve ek olarak bir harici ekran kartı bulunur. Harici ekran kartının ne olduğunu önceki blog yazımızda paylaşmıştık.
Bunun için birçok seçenek mevcut. Detaylı şekilde ekran kartının özelliklerini öğrenmek için harici bir program kullanabilirsiniz. Ekran kartının özelliklerine bakmak için işte birkaç yöntem.
Adım 1 : Ekranın sol alt bölmesinde bulunan Windows ibaresine tıklayarak arama bölümüne dxdiag
yazarak çıkan uygulamayı açın.
Adım 2 : Açılan programın üst menüsünden Ekranı veya 1 Görüntüsü seçin. Gösterilen bilgiler şu an sisteminizde bulunan ekran kartının bilgileridir
Yaklaşık Top. Bellek : | Ekran kartınızın hafızası ve bellekten paylaşılan toplam hafıza miktarı. |
Görüntü Belleği (VRAM) : | Ekran kartınızın net hafıza miktarı. |
Paylaşılan Bellek : | Bellek(RAM) 'in ekran kartı ile paylaştığı hafıza miktarı. |
Ekran kartının daha detaylı özelliklerini görebilmek için ek programlar kullanmamız gerekiyor. Üçüncü parti yazılımlar kullanarak ekran kartının birçok detaylı özelliklerini öğrenmeniz ve hatta ekran kartınızın performans gücünü arttırabilirsiniz. İşte bunları yapabileceğiniz en iyi ekran kartı özelliklerine bakma programını sizin için derledik.
Uzun süredir piyasada bulunan en basit ve kullanışlı programlardan biri olan gpu-z sadece ekran kartı özellikleri değil anakart işlemcinin de özelliklerini görme ve hatta bunların performansını düzenleme olanağı sunuyor. Tamamen ücretsiz olan Gpu-z için bir Türkçe tanıtım videosu bıraktım ve buradan Gpu-z 'yi edinebilirsiniz.
Bu program, video kartının aşağıdaki bilgilerini görüntülemenizi sağlar:
gamerpazar 'da ki ekran kartı ilanlarını incelediniz mi ? Hemen İncele.