gamerpazar-sell-banner
GPU'larda CrossFire ve SLI arasındaki fark nedir?

GPU'larda CrossFire ve SLI arasındaki fark nedir?

Bir oyun bilgisayarında bir GPU standarttır, ancak iki GPU'ya sahip olmak performansı artırır ve iş yükü aralarında paylaştırılır. Scalable Link Interface (SLI), Nvidia'nın 2004'te piyasaya sürülen çoklu GPU teknolojisinin adıdır ve AMD'nin CrossFire'ı bir yıl sonra, 2005'te piyasaya sürüldü.

Günümüz GPU'ları, oyunları istenen kare hızlarında ve tercih edilen çözünürlükte çalıştırmak için yeterli güce sahiptir ve bu nedenle, her yıl azalan kullanıcı sayısıyla bu teknolojiler geçerliliğini yitirmektedir. Çoklu GPU teknolojisinin eskimesinin bir başka nedeni de, oyun geliştiricilerin herhangi bir performans artışı görmek için oyunlarını uyumlu hale getirmek zorunda olmalarıdır.

GPU'larda CrossFire ve SLI arasındaki fark nedir?

AMD CrossFire VS Nvidia SLI çoklu GPU kurulumu

Her iki teknoloji de iki veya daha fazla grafik kartını tek bir çıktıda birleştirmek için tasarlanmıştır. Benzer kullanım sunsalar da ikisi aynı şekilde çalışmaz. Bazı temel farklılıklar var.

Hem AMD CrossFire hem de Nvidia SLI iki, üç veya dört grafik kartını bir araya getirerek termal kısma gibi çeşitli nedenlerle mümkün olmayacak performansı elde edebilir.

GPU'larda CrossFire ve SLI arasındaki fark nedir?

Uyumluluk Oranı

Bu teknolojiler, aynı kartlar birlikte takıldığında çalışsa da, Nvidia, aynı kartın satıcılarının ve üreticilerinin karıştırılmasına ve eşleştirilmesine izin verir.

Örneğin, bir EVGA GTX 1080'i SLI'da hız aşırtmalı bir Gigabyte GTX 1080 ile kullanabilirsiniz ve aynı bellek yapılandırmasına sahip oldukları sürece her ikisi de mükemmel şekilde çalışır.

AMD, her iki kart da aynı mimari tasarıma sahip olduğu sürece üreticileri, saat hızlarını, VRAM miktarlarını ve hatta grafik işlemcisini karıştırıp eşleştirebileceğiniz bu durumda çok daha fazla esneklik sağlar.

Örneğin, 3GB VRAM'e sahip eski bir AMD Radeon HD 7970, aynı mimariye sahip oldukları için 6GB VRAM'e sahip daha yeni bir AMD RX 280X ile CrossFire'da olabilir.

GPU'larda CrossFire ve SLI arasındaki fark nedir?

Destek Farkı

İkinci fark, her iki teknolojinin de desteğidir. Nvidia, sistemi uyumlu olarak tanımak ve çoklu GPU yapılandırmasını etkinleştirmek için grafik kartları için SLI sertifikaları gerektirir, bu da anakarttaki PCIe yuvalarının minimum 8X hızında olmasını gerektirir. Anakart üreticisi lisans ücreti ödemek zorundadır.

Öte yandan AMD, lisans ücreti ödemesi gerekmeyen ve fiziksel olarak uyumlu herhangi bir PCIe yuvasına takılabilen anakart üreticilerinin çoğunda ücretsiz CrossFire desteğine sahiptir.

GPU'larda CrossFire ve SLI arasındaki fark nedir?

Sonuç

Bu teknolojiler üreticilerin ve oyun geliştiricilerin desteğini kaybettiği için bugün daha iyi bir çoklu GPU yapılandırması yok. Bu teknoloji, yalnızca RTX 3090 ile uyumlu olan ancak kartın aşırı fiyatları nedeniyle tüketiciler tarafından kullanılmayan yeni bir adla - Nvidia NVLink - yeniden ortaya çıkmasına rağmen, en son Nvidia kartlarında uygulanmıyor.

AMD için, CrossFire'ı en yeni kartlarıyla kurmak mümkündür. Ancak, desteklenmediğinden ve çok daha fazla güç kullanan çoklu GPU kurulumuyla performans kazanımları minimum düzeyde olduğundan veya sıfır olduğundan önerilmez.

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Fuat Demirkol
Fuat DemirkolYönetim Bilişim Sistemleri tutkunu, 4 yaşından beri oyun oynuyor.
İlgini çekebilecek diğer içerikler
Discord
Aramıza KatılTopluluğumuza katılarak oyun arkadaşı bulabilir, etkinliklere katılabilirsin!
Abone OlYeni çıkan oyunlara dair haberler ve daha fazlasına erişmek için abone ol