(SSD) ile sabit disk sürücüsü (HDD) arasındaki temel fark, verilerin nasıl depolandığı ve erişildiğidir. HDD, verilere erişmek için mekanik döner plakalar ve hareketli bir okuma/yazma kafası kullanan geleneksel bir depolama aygıtıdır. SSD'ler, verileri anında erişilebilir bellek yongalarında depolayan daha yeni, daha hızlı sürücülerdir.
2000'lerin sonlarına kadar, yeni bir sabit disk sürücüsü veya kişisel bilgisayar satın aldığınızda, sabit disk depolama seçenekleriniz boyut ve hız ile sınırlıydı - belki dakikada 5.400 veya 7.200 dönüş. Bugün, yeni bir bilgisayar satın aldığınızda, iki farklı seçeneğiniz var: SSD'li veya HDD'li olanı alabilirsiniz.
SSD | HDD |
Daha hızlı | Daha yavaş |
Daha kısa ömürlü | Daha uzun ömürlü |
Daha pahalı | Daha ucuz |
Mekanik değil | Hareket eden mekanik parçalar |
Oyunlar, işletim sistemleri gibi dosyaları tutmak için daha iyi | Filmler, fotoğraflar gibi kapasite gerektiren medyalar için daha iyi |
HDD'ler: Bir HDD'de muhafaza, ferromanyetik bir kaplamayla kaplanmış bir dizi plaka içerir. Mıknatıslanmanın yönü, ayrı bitleri temsil eder. Veriler, vinil plak albümlerinin çalışma şekline benzer şekilde hızlı hareket eden bir kafa tarafından yazılır ve okunur.
Bu parçaların tümü "mekanik" olduğundan, sabit disk herhangi bir bilgisayarın en yavaş ve en kırılgan bileşenidir.
SSD'ler: SSD'ler, denetleyici tarafından anında erişilebilen bitleri depolayan ayrı bellek hücrelerinden oluşan flash bellekte bilgi depolayan daha yeni disk türleridir. SSD'ler hakkında her şeyi buradan öğrenin.
SSD'ler, mekanik olmadıkları için genellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılır . Katı hal sürücüleri daha az güç gerektirir, bu da daha iyi pil ömrü anlamına gelir. Daha düşük fiyatlı dizüstü bilgisayarlar hala geleneksel, daha ucuz sabit disklerle gelirken, orta sınıf ve üst düzey makinelerin çoğu bir SSD ile birlikte gelir.
Sabit disklerde hareketli parçalar bulunurken, katı hal sürücüleri darbelere karşı dayanıklıdır. Bir sabit sürücünün okuma/yazma kafası hareket halindeyken dizüstü bilgisayarınızı düşürürseniz – ki bu genellikle böyledir – veri arızasına neden olabilir. SSD'lerde bu olmaz.
Ancak bu her zaman bir ya/ya da seçeneği değildir. "Hibrit" bilgisayarların her iki sürücü türü vardır - işletim sistemi (OS), uygulamalar ve en çok kullanılan dosyalar bir SSD'ye kurulurken, diğer veriler genellikle daha büyük ve daha ucuz olan bir HDD'de bulunur. İşletim sisteminizi ve uygulamalarınızı çalıştırmak için SSD'nizi kullanmak, SSD performansını artırmanın harika bir yoludur.
Katı hal sürücüleri ile sabit disk sürücüleri arasındaki hız farkı önemlidir. SSD'ler tüm alanlarda son derece hızlıdır, ancak hız farkı, aşağıdakiler gibi belirli görevleri gerçekleştirirken daha belirgindir:
Sıralı okuma/yazma işlemleri: Bir SSD ile sabit sürücünün hız farkı, en çok büyük dosyaları kopyalarken ve taşırken belirgindir. HDD'ler saniyede 30 ila 150 MB (MB/s) kopyalayabilirken, standart SSD'ler aynı eylemi 500 MB/sn hızlarında gerçekleştirir. Daha yeni NVME SSD'ler, şaşırtıcı bir şekilde 3.000 ila 3.500 MB/sn'ye varan hızlar bile gösterebilir.
Bir SSD ile 20 GB'lık bir filmi 10 saniyeden daha kısa sürede kopyalayabilirsiniz, bir sabit disk ise en az iki dakika sürer. Mac'inizi bir SSD'ye yükseltmek veya PC'nize bir SSD takmak, ona önemli bir hız artışı sağlayacaktır.
Küçük 4K okuma/yazma işlemleri: Çoğu zaman, işletim sisteminizi çalıştırdığınızda, temel programları açtığınızda veya web'de gezinirken, aslında küçük veri bloklarında (genellikle 4K'da).
Diskiniz bu 4K blokları ne kadar hızlı okuyup yazabilirse, sisteminiz o kadar hızlı ve hızlı çalışır. HDD'lerde hız 0,1 ile 1,7 MB/sn arasında değişir. SSD'ler ve NVME SSD'ler, 50 ila 250 MB/sn gibi çok daha yüksek hızlarda çalışır.
SSD'ler hareketli parçalar içermediğinden, bilgisayarınızı düşürmeniz veya çarpmanız durumunda zarar görme olasılıkları daha düşüktür. Bu ayrıca SSD'leri aşırı ortamlarda ve yüksek veya düşük sıcaklıklarda daha güvenilir hale getirir. Tipik olarak modern bir SSD'nin en az bir HDD kadar uzun süre dayanmasını bekleyebilirsiniz.
Genel olarak, bir SSD ile çok daha net oyun deneyimi yaşarsınız. Bir oyunun ileri geri karıştırılması gereken büyük miktarda veri göz önüne alındığında, SSD oyunların daha hızlı yüklenmesine ve çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca, PC'nizin geri kalanının oyun verilerinin yüklenmesini beklemesi gerekmediğinden oyun oynarken daha az kekemelik yaşayacaksınız - bu da özellikle eSpor arenasında oldukça avantaj sağlıyor.
İşte basit bir örnek: GTA V dünyasını yüklemek, eski bir mekanik sabit disk kullanırken iki dakikadan fazla sürerken, SSD ile Samsung 970 Evo Plus'ımda yaklaşık 25 saniye sürüyor. Bu kelimenin tam anlamıyla bir oyun değiştirici ve bu yüzden kendi oyun PC'nizi oluşturuyorsanız her zaman bir SSD kullanmalısınız.
Muhtemelen çalışmaya başladığında dönen bir HDD'nin sesine - veya belki de yaklaşan bir sabit sürücü arızasını gösteren tıklama sesine aşinasınızdır. Buna karşılık SSD'ler hareketli parçalardan yoksundur ve bu nedenle tamamen sessizdirler.
Duyabileceğiniz tek ses, yoğun görevler gerçekleştirirken bilgisayarınızın fanlarının vızıltısıdır - yüksek CPU sıcaklıkları performans sorunlarına yol açabilir ve aynı anda birçok göreviniz varsa ve işler ısınmaya başlarsa bilgisayarınızın fanları hızlanır.
Mekanik bileşen içermeyen SSD'ler, dönen emsallerinden daha az güç çeker. Çoğu dizüstü bilgisayarın SSD'lerle gelmesinin bir nedeni budur - daha iyi pil ömrü. Sabit disk sürücüleri, sürekli hareket halinde oldukları için daha fazla güç gerektirir.
İster SSD ister HDD'niz olsun, umuyoruz ki sorunsuz performansın ve oyunun keyfini çıkarabilirsiniz!
Uygun fiyatlı SSD almak için buraya tıklayın!
Uygun fiyatlı HDD almak için buraya tıklayın!