gamerpazar-sell-banner
HDD Nedir?
Donanım HaberleriHDD

HDD Nedir?

Bilgisayarınızı kullanabilmek için içerisindeki bilgilere ve yüklemelere ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu bilgiler de HDD denilen depolama aygıtı içerisinde tutulmaktadır. Sizlere HDD ile ilgili bir yazı hazırladım. Araştırdığım biigileri sizinle paylaşacağım.

HDD (Hard Disk) Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgisayar üzerindeki verilerimizi kalıcı bir şekilde saklamak için kullanılan saklama birimine HDD (Hard Disk) denilmektedir. Hard disk denilen aygıt; dönmekte olan bir mil üzerine sıralanmış olan birkaç parçadan ibarettir. Bunlar; plastik ya da metalden yapılmış ve üzeri manyetik tabaka ile kaplanmış plakalar, plakaların da üst ve alt kısımlarında bulunan okuma / yazma kafaları ile oluşmaktadır. Bilgisayarda kayıt yapmış olduğunuz her veri; disk üzerinde bulunan manyetik tabakalar üzerine kayıt edilmektedir. Verilerin hard disk üzerine kayıt edilmesi sırasında mıknatıslanma mantığı ile hareket edilmektedir. Mıknatıs üzerindeki iki kutup 0 ve 1 değerlerine karşılık gelmektedir. Yani kayıt yapmış olduğunuz veriler, manyetik ortamlara yazılarak kayıt olmaktadır. Manyetik tabakaların üzerinde de dairesel şekilde çizgiler bulunmaktadır. Bu çizgilerin adına da track denilmektedir.

Bir HDD üzerinde; birden çok sayıda plaka üst üste dizilmiş durumdadır. Plakaların alt ve üst kısımlarına veri yazılmaktadır. HDD üzerindeki bir yüz, bir kafa sayesinde okunabilmektedir. Hal böyle olunca yüz ve kafa da aslında aynı tanım olmuş olur. Bir HDD üzerinde bulunan ve adreslenebilir şekildeki en küçük alandaki parçaya sector adı verilmektedir. Ancak bir sektörün üzerinde barındırmakta olduğu en uzun veri miktarı 512 byte uzunluğunda olabilir. HDD üzerindeki kafa ve iz ise yazılacak olan verinin adreslenebilmesi kullanılmaktadır.

HDD Nedir?

 

HDD Disk Nasıl Çalışır?

HDD‘lerin temeline bakıldığında hepsinin aynı yapıya sahip olduğu görülmektedir. Bir HDD bütünü ile şu parçalardan oluşmaktadır. Öncelikle verilen depolanmakta olduğu bir veya daha fazla sayıda plaka, ikincisi okuma yazma kafalarına sahiptirler. Sonrasında okuma yazma kafaları ve plakalarla aradaki hareketi sağlamak görevini üstlenen motorlar bulunur. Son olarak HDD üzerindeki kontrolden sorumlu olan yani devrelerini üzerinde bulunduran kontrol kartı bulunmaktadır. Bugün klasik masaüstü bilgisayarlar 300 GB ile 1 TB aralığında bir HDD ile satın alınabilmektedir. HDD‘ler üzerine yüklenen veriler, byte ismindeki en küçük depolama paketi olarak saklanmaktadır. Burada şu bilgiyi vermek önemli. Bilgisayar dünyası ile yakından ilgili olanlar bilirler ki; 1 byte 8 bitten oluşmaktadır. Böyle bakıldığı zaman en küçük birim olarak bit diyebilirsiniz. Ancak 1 bit, depolama anlamında hiçbir anlam ifade etmemektedir. HDD üzerine yazılan her veri byte olarak paketlenmektedir. 

 

HDD'nin Performans ve Kapasitesi

Bir hard disk alırken, yorumda bulunabilmek için bakılması gereken belli başlı 3 özellik bulunmaktadır. Bunlar; plakaların dönüş hızı, veri aktarım hızları ve erişim süreleridir. Şöyle söyleyelim; bir hard disk üzerindeki kapasiteyi; plaka sayıları ve plakalar üzerinde bulunan veri yoğunluğu belirlemektedir.

Dönüş Hızı: Hard disk üzerinde bulunan plakaların dönüş hızıdır. Günümüzde IDE bağlantılı disk kalmadı gibi bir şey. Ancak IDE disklerde; dönüş sayıları 5400 ve 7200 RPM olarak biliniyordu. RPM kavramının açılımı da Rotates Per Second, dakikada dönüş hızıdır. Ancak SCSI disklerde bu dönüş hızı 15.000 RPM‘dir.

Erişim Süresi: Disk üzerindeki okuma ve yazma kafasının, herhangi bir noktaya ulaşması sırasında geçen süreye verilen isimdir. Erişim süreleri; ortalama olarak IDE disklerde 10 ms, SCSI disklerde ise daha düşük zamandadır.

Veri Aktarım Hızı: Bir hard diskin bir saniyede aktarmış olduğu veri miktarına verilen isimdir. Kullanılmakta olan diskin özelliklerine göre ve diskin arabirimine göre değişebilmektedir.

 

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Alper Coşkun
Alper CoşkunBoş zamanlarında içerik yazan neşeli mutlu bir insanım
İlgini çekebilecek diğer içerikler