Yeni bir PC oluşturmak için bileşen satın alırken, oyuncular her zaman kaç adet çubuk satın almaları gerektiğini ve iş yükleri ve oyunları için ne kadar RAM'in yeterli olacağını merak ederler. Geliştiriciler yıllardır oyunlarını grafiksel olarak geliştiriyorlar ve bu nedenle minimum sistem gereksinimleri de arttı.
Birkaç yıl önce, çoğu oyun 4 GB RAM gerektiriyordu. Bu daha sonra 8 GB'a yükseldi, ancak günümüzde birçok üçlü A oyununun sorunsuz çalışması için 16 GB'a ihtiyacı var.
Bileşenin amacı, sistemin çalışması için ihtiyaç duyduğu kısa süreli verileri depolamaktır ve bu, sistem her yeniden başlatıldığında sıfırlanır. Modern oyunlarda, yeni bir alanın yüklenmesi gerektiğinde hızlı bir şekilde alınabilmesi için grafik varlıkların saklanması gerekir. Daha yüksek RAM kapasitesi ile sistem aynı anda daha fazla oyun verisi depolayabilir ve FPS'nin artmasına yardımcı olabilir, ancak RAM'in hızı ve yapılandırması da bunda önemli bir rol oynar.
Tek oyunculu oyunlar oynayan sıradan bir oyuncuysanız veya espor oyunları oynayan rekabetçi bir oyuncuysanız, her iki oyun türü için de 16 GB yeterlidir. Ancak, okuyuculara Rastgele Erişim Belleğinin PC'nin grafik becerisini grafik kartı kadar artıracak bir bileşen olmadığı söylenmelidir. GPU'yu yükseltmek, FPS'de en büyük artışı sağlayacak ve en son oyunların sorunsuz çalışmasına yardımcı olacaktır ve güçlü bir işlemci, performans üzerinde ikinci en büyük etkiye sahip olacaktır.
Diğer tüm bileşenlerin yeterince hızlı olduğu varsayıldığında, sisteminiz yalnızca 16 GB RAM takılıyken en son oyunları yüksek ayarlarda çalıştırabilecektir. Yüksek çözünürlüklü dokuların boyutu daha büyük olduğundan ve daha erişilebilir depolama gerektirdiğinden, daha yüksek çözünürlükte oyun oynamak için daha fazla RAM önerilir. O zaman bile 16 GB yeterli çünkü ağır yükün çoğu GPU ve CPU tarafından karşılanacak.
RAM'inizi yükseltmeden önce, sisteminizle uyumlu olduğundan emin olmanız ve ayrıca çubukları takmak için yeterli boş yuvanız olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bileşenin çeşitli nesilleri vardır (örneğin, DDR3, DDR4 veya en yeni DDR5) ve her nesil bir öncekinden daha hızlıdır. Geriye dönük uyumlu olmadıklarına dikkat etmek de önemlidir. Hangi nesli desteklediğini kontrol etmek için anakart kılavuzunuza bakın.
İkincisi, anakartınız ve CPU'nuz yalnızca belirli bir hıza sahip RAM'i destekliyorsa, daha yüksek hıza sahip çubuklar satın almak para kaybı olacaktır. Örneğin, anakartınız ve CPU'nuz 1666 MHz hıza sahip RAM desteğine sahipse, yalnızca 1666 MHz maksimum hızda çalışacağından 2133 MHz çubuk takmak yardımcı olmayacaktır.