gamerpazar-sell-banner
PC Kasanızdaki Toz Nasıl Temizlenir | PC Temizleme Püf Noktaları

PC Kasanızdaki Toz Nasıl Temizlenir | PC Temizleme Püf Noktaları

Bilgisayar termallerini kontrol altında tutmak söz konusu olduğunda toz büyük bir sorundur . Mutlak son teknoloji bilgisayar donanımını seçerek bilgisayarınızı oluşturmak için büyük miktarda yatırım yapmış olabilirsiniz, ancak bunu rutin olarak korumazsanız, PC'nizin performansının zaman içinde düşme olasılığı giderek artar.

Bir PC kabininde toz birikmesi, zayıf termal performans için bir katalizördür. CPU soğutucunuza, GPU fanlarınıza ve G/Ç'nizin içine girebilir. Bu, daha fazla ısı üretimine yol açan termal verimsizliğe yol açar.

Bu nedenle, bilgisayarınızı iki veya üç haftada bir temizlemeniz çok önemlidir. Temiz, tozsuz bir bilgisayar daha uzun ömür demektir. Değerli teçhizatınızın toz gibi bir şeye yenik düşmesini kesinlikle istemezsiniz, değil mi? Temizleme kısmını anlamanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birkaç ipucu ve püf noktası listeledik.

PC kabininizi tamamen nasıl temizleyeceğiniz hakkında ayrıntılı prosedür

Ön koşullar

Başlamadan önce, aşağıdakilerin elinizde olduğundan emin olun:

  • İzopropil alkol (jel bazlı dezenfektanlar olmaz)
  • Bir hava kompresörü.
  • Basınçlı hava
  • Yumuşak kıllara sahip bir temizleme fırçası
  • Vidalara Uygun Tornavida
  • Mikrofiber temizlik bezleri ve kulak temizleme çubukları

İşlemden önce her şeyi hazır tutmak verimli ve kapsamlı temizlik sağlayacaktır. Bu, özellikle sürece alışkın olmayan insanlar için çok yardımcı olabilir. Bunun dışında, prosedürün kendisine bir göz atalım:

1. Vidaları ve Kabloları Çıkarın

PC Kasanızdaki Toz Nasıl Temizlenir | PC Temizleme Püf Noktaları

Tozu temizlemek için tüm PC yapınızı sökmeniz gerekmez . Sadece yan paneli sökerek sökmeniz ve kabinetinizin arkasına bağlı olan kabloları sökmeniz yeterli olacaktır.

Vidaları daha sonra kaybetmemek için güvende tuttuğunuzdan emin olun. Günümüzde kasalarda kullanılan vidaların çoğu oldukça küçük olduğu için kolayca kaybolabilirler. CPU'nuza hız aşırttıysanız ve/veya harici bir CPU soğutucusu kullanıyorsanız , fanları anakarttan çıkarmanızı da öneririz.

2. Açık Bir Alana Gidin ve Kabine Hava Üfleyin

Kişisel çevrenizde karışıklık yaratmamak için kasayı evinizin dışına, belki bir balkona veya terasa taşımayı deneyin. Bu sayede dışarı üflenen tozlar odanızı kirletmez.

Bir dış ortama girdikten sonra, üfleyicinizi çalıştırın ve tekrar eden bir düzende - yukarı ve aşağı hareketlerle - hava üfleyin. Birkaç dakika sonra, ana yüzeylerde biriken tozun çoğu azaltılmalıdır.

3. Hassas Yüzeyleri Temizleyin

Büyük bir toz yığınını havaya uçurduğunuzda, GPU'nun içi ve anakart gibi soğutucu fanlar gibi bazı iç yüzeylerin hala bir miktar pislik tuttuğunu fark edeceksiniz . Bunu hedeflemek için uzun ağızlı bir basınçlı hava kutusu kullanın. Bu şekilde, parçaların her köşesine hava püskürterek her bileşeni derinlemesine temizleyebilirsiniz.

Nem ve diğer maddelerden dolayı bazı tozlar zamanla kalıntı oluşmasına neden olabilir. Bu özellikle fanların iç yüzeylerinde fark edilir. İzopropil alkol ve kulak tomurcukları kullanarak pisliği dikkatlice silin.

4. Kaçırmış Olabileceğiniz Alanlar

Tozlu bir bilgisayar, kazanamayacağınız bir şeydir. Muhtemelen, ne kadar temizlik yaparsanız yapın, her zaman bir veya iki noktayı kaçıracaksınız. Ancak, insanların gözden kaçırmaya eğilimli olduğu en yaygın alanlar GPU'nun arkası, RAM çubuklarının arası ve kapasitörlerin çevresidir.

Yumuşak kıllı bir fırça kullanarak çevredeki alanları nazikçe temizleyin. GPU'yu çıkarın ve kiri fırçayla gevşettikten sonra basınçlı hava üfleyin. Statik birikim, işleri bu şekilde yaparken nadiren endişe kaynağı olur.

5. İşi Bitirin

PC Kasanızdaki Toz Nasıl Temizlenir | PC Temizleme Püf Noktaları

Modern PC kasalarında genellikle çok sayıda parlak parça bulunur. Aslında, bazı ucuz kasaların şeffaf yan panelleri akrilikten yapılmıştır. Bu nedenle, tozdan dolayı mikro çizikler alma şansı oldukça yüksektir.

Kirleri kaldırdığı ve yüzeye sürtmediği için temizlemek için yalnızca kaliteli bir mikrofiber bez kullanmanızı kesinlikle öneririz. Aynı mikrofiber bezi bir miktar izopropil alkol püskürttükten sonra kasanızın diğer dış yüzeyini silmek için de kullanabilirsiniz.

Not : Statik birikmeye neden olabileceğinden, iç kısımları temizlemek için mikrofiber bez kullanmayın. Statik elektrik, bileşenlerinize zarar verebilir.

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Fatih Sal
Fatih Salgamerpazar
İlgini çekebilecek diğer içerikler
Discord
Aramıza KatılTopluluğumuza katılarak oyun arkadaşı bulabilir, etkinliklere katılabilirsin!
Abone OlYeni çıkan oyunlara dair haberler ve daha fazlasına erişmek için abone ol