gamerpazar-sell-banner
Playstation 5 Konsol İncelemesi

Playstation 5 Konsol İncelemesi

Playstation 5 Tasarımı

Playstation 5 Tasarımı

PS5'in nasıl görüneceğini tasarlamaya geldiğinde kesinlikle Sony'yi güvenli oynamakla suçlayamazsınız. Şık, kavisli panelleri ve siyah beyaz boya şemasıyla bir konsoldan çok bir modern sanat eseri gibi. Aslında, sanki Sony'den biri yanlışlıkla PS5'i tasarlaması için bir mimar tuttu ve kimseye bu sorundan bahsetmek istemedi, bu yüzden onu kabul ettiler. Yakınlaştırın ve konsolun panellerinin aslında oyun kumandasındaki yüz düğmelerini süsleyen ünlü daire, kare ve üçgen. Sembollerle aynı sembollerden oluşan bir dokuya sahip olduğunu göreceksiniz. Sevseniz de sevmeseniz de fikir isteyen, nereye koyarsanız koyun hakimiyet kuran bir tasarım. Şahsen ben pek beğenmedim. Bununla birlikte, PS5 benim sahip olduğum gibi yatay değil, gerçekten dikey olarak durmak üzere tasarlanmış gibi geliyor. Eğriler, Sauron'un kulesi gibi gökyüzünü işaret ettiklerinde daha iyi çalışır. Ayrıca PS5'in disk sürücüsü olmayan sürümünün daha iyi göründüğünü düşünüyorum çünkü disk sürücüsü, akıcı çizgileri bozan deve benzeri bir tümsek ekliyor.

Dikey konumdayken PS5'i sabit tutmak için kutuya bir stand dahildir. Yatay kullanım için, standın bir parçasını döndürürsünüz ve ardından beceriksizce makinenin arkasına tutturursunuz. Konsolu neredeyse havada süzülüyormuş gibi gösteriyor, bu oldukça havalı, ancak istediğim kadar sağlam bir şekilde tutulmuyor - konsolu biraz hareket ettirirseniz, standdan kolayca kayabilir. Kablolarla veya buna benzer bir şeyle uğraşıyorsanız bu aklınızda bulundurmanız gereken bir şey.

Aynı zamanda büyük bir savaş makinesi. 15,4 x 10,2 x 4,1 inç beyaz ve siyah plastik, pratik olarak etrafındaki yerçekimini adeta büküyor. Konsolu alalı birkaç hafta oldu ama yine de ne zaman odama girsem PS5'i görmeden edemiyorum. Yine de, ısıyla başa çıkma ve sessiz kalma söz konusu olduğunda bu boyutta olmanın gerekçesi var, bu yüzden cömert oranlarını affetmeye hazırım. Sadece bu şeyi satın alırken nereye koyacağınızı düşünün. Yepyeni bir TV sehpası almak zorunda kalabilirsiniz.

Beyaz panellerin altındaki yumuşak aydınlatmayı da takdir ediyorum. Konsol açıkken hoş, ince bir mavi aydınlatma sağlarlar ve ardından PS5 dinlenme modundayken hoş bir turuncu parıltı olur. 2020 yılında olmasına rağmen, Sony'nin aydınlatmayı özelleştirmemize izin vermeyerek bir numara kaçırdığını düşünüyorum.

Bu devasa beyaz kanatlara gelince, depolama genişletme yuvasına erişmek için kolayca açılıp kapatılabilirler ve bu şekilde tasarlandıkları için bazı özelleştirme seçeneklerinin açıldığını görebiliriz. Başka bir şey değilse, daha renkli bir şey hayal ederseniz, boyamak kesinlikle riskli olacaktır.

Playstation 5 Yazılımı

Playstation 5 Yazılımı

Yapısının altında PS5, 3.5 Ghz'de çalışan 8 çekirdekli AMD Zen 2 işlemciden başlayarak bazı ciddi teknolojileri bir araya getiriyor. Önceki neslin işlemcilerinden müthiş bir sıçrama. Sonunda, ekstra işlem gücü sonunda yapay zekanın yanı sıra fizik ve diğer alanlarda da büyük gelişmelere izin vermekte. Bu işlemci, 2,23 Ghz'ye kadar hız yapabilen ve 10 terafloptan biraz fazla güç sağlayan özel bir AMD Radeon RDNA 2 GPU ile eşleştirilmiştir. Bu çok fazla grafik gücü ve ışın izleme yetenekleriyle artırıldı, böylece tüm bu yeni ve şık aydınlatmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Son olarak, 16 GB RAM, sistemi tamamlayarak Google Chrome'un sekmelerinin saçmalamasına neden olur. Tüm bu güç, PS4'ün yüksek kare hızlarında 4K görseller sunabilmesi içindir ancak birazdan bahsedeceğimiz gibi bu, tüm güzellikleri bazı fedakarlıklar olmadan elde etmek kadar basit değil.

Kağıt üzerinde Microsoft'un Xbox Series X'in şimdiye kadarki en güçlü konsol olduğu iddiası, ham sayılara baktığınızda gerçekten doğrudur. Bununla birlikte, işler her zaman bu kadar basit değildir ve şu ana kadar gerçek şu ki, PS5, Assassin's Creed: Valhalla gibi çok platformlu oyunlarda Xbox Series X ile eşleşiyor veya onu geçiyor. Bunu bir araba gibi düşünün: çok fazla güce sahip olmak harikadır, ancak tüm bu ham gücü lastikleri döndürmeden tekerleklere iletebilmeniz gerekir. Şu anda, PS5'in kazandığı yer burası - daha az ham güce sahip, ancak tüm bu gücü oyunlara daha verimli bir şekilde aktarıyor. Soru şu ki, neden? Pekala, bazı geliştiricilere göre bunun nedeni, Xbox geliştirme araçlarının oldukça geç gelmesi olabilir, bu da konsolu kavramak ve onun gücünü doğru şekilde kullanmak için daha az zamanları olduğu anlamına geliyor.

Konsolu konsola karşı bir kenara koyarsak, PS5, fiyat etiketi göz önüne alındığında çok fazla pahalı bir canavar. Çok makul bir fiyata ışın izleme, yüksek kare hızları ve 4k sunar. 4k 60FPS oyun oynamayı hayal ettiyseniz, o zaman bu hayaller paramparça olacaktır. Bu gerçekten PS5'in hatası değil, sadece mevcut teknolojinin bir gerçeği. Piyasadaki en güçlü grafik kartlarından bazıları bile, ışın izleme etkinken 4k 60FPS'ye ulaşmakta zorlanır. Bunun yerine Spider-Man: Miles Morales ve Demon's Souls gibi oyunlarımız size daha güzel görseller ve 30FPS ya da pürüzsüz 60FPS'de biraz daha az parlak görseller arasında bir seçim sunuyor. Şahsen, 60FPS'ye geçtiğinizde, bu ekstra grafik seksilik için bile geri dönmenin zor olduğunu düşünüyorum.

Playstation 5 Yazılımı

1440p modu olmasını çok isterdim. 4K görseller güzel ama dürüst olmak gerekirse 4k ile 1440p arasındaki fark o kadar büyük değil ve daha düşük çözünürlük aynı anda 1440p, 60FPS ve ışın izleme anlamına gelebilirdi. Ancak 4k kulağa daha iyi geliyor ve çoğu insanın aşina olduğu bir şey, bu nedenle Sony'nin 4k oyun oynamayı hedeflemesi mantıklı.

Artık teknoloji hakkında konuştuğumuza göre, her şeyin ne kadar güzel göründüğü hakkında konuşalım. Spider Man: Miles Morales, şehirde dolaşırken tüm bu muhteşem ışın izlemeyi takdir etmek zor olsa da oldukça etkileyici ve Sackboy's Big Adventure kesinlikle renkli, ancak PS5'in asıl vitrini Demon's Souls. Bir PS3 oyununun yeniden yapımı olabilir, ancak açıkçası gülünç ayrıntı düzeyine baktığınızda bunu asla düşünmezsiniz. Bu aslına uygunluk, ayrıntı ve aydınlatma düzeyi konsolun kullanım ömrünün bu kadar erken bir döneminde elde edilebilirse, geliştiricilerin sahip oldukları araçları gerçekten anlamaya başladığında bundan birkaç yıl sonra nelerin ortaya çıkacağını hayal edin.

Playstation 5 Kolu

Playstation 5 Kolu

Kulplar daha güçlü, daha uzun ve ellerime güzelce oturan zarif bir kıvrıma sahip. Evet, yeni Dualsense ergonomi açısından Xbox kontrol cihazını geçemese de, yine de tutmak için fazlasıyla rahat. Dualshock 4'ten 282g daha ağırdır, ancak bu ekstra ağırlık güzel bir şekilde dengelenmiştir ve açıkçası Dualsense'i daha kaliteli bir ürün gibi hissettirir. Denetleyicilerimde biraz ağırlığı seviyorum. Konsolun kendisiyle eşleşen siyah beyaz bir renk şemasıyla tamamlandı ve konsol gibi ben de görsel olarak onun büyük bir hayranı değilim.

Sony, orijinal Playstation'dan bu yana denetleyicilerinin ayırt edici özelliği olan simetrik analog çubuk tasarımını korumayı seçti, bu utanç verici çünkü hala Xbox denetleyicisinin ofset tasarımını tercih ediyorum. Ancak düğmelerin kendileri değişti. Şimdi, yüz düğmeleri şeffaflıkları ile hayalet Casper'ı taklit ediyor ve Dualshock 4'tekilerden daha uzağa giderek daha az yumuşacık hale getiriyor. D-pad aynı değişikliklerden geçti. Bu yeni butonları seviyorum çünkü ne zaman etkinleştirdiğinizi net bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Komşularınızın size kızmasına ve birlikte yaşadığınız herkesin kapınızı çalmasına neden olan yüksek sesli tıklama sesleri dışında, mekanik bir klavye kullanmak gibi.

Biraz garip bir şekilde, PS düğmesi sessize alma düğmesinin hemen üzerinde oturuyor, bu da 5 dakikada 40. kez yanlışlıkla yanlış düğmeye bastığım için öfkeyle sonuçlandı. Bu sessize alma düğmesinin nedeni, denetleyicinin artık varsayılan olarak açık olan dahili bir mikrofona sahip olmasıdır; bu nedenle, çok oyunculu bir maçın ortasında kişisel bilgilerinizi ifşa etmek istemiyorsanız bunu aklınızda bulundurun. Mikrofon kalitesi... tamam. Bu fena değil, ancak insanlarla çok sohbet ediyorsanız bir kulaklık almak isteyeceksiniz.

Mikrofonu çalma konusunda bazı endişeler var ve Sony'nin politikalarında kullanıcıların sesli sohbet kayıtları göndermesine izin veren değişiklikler ve ayrıca Sony ve ortaklarının sesinizi ve benzerlerini reklam ve diğer kullanımlar için ihtiyaç duymadan kullanma hakkına sahip olduğunu belirten politika değişiklikleri var. seni bilgilendirmek için.

Dokunmatik yüzey de yeni nesle taşındı ama şimdi beyaz ve hatta kenarlarında dolaşan hoş bir küçük RGB ışık şeridi var. Orada. İşe yarıyor. Neredeyse hiç kullanmadım, tıpkı PS4'teki gibi. Ancak önceki nesle göre biraz daha kesin görünüyor.

PS4'teki ışık çubuğuna gelince, Dualsense'e geri döndü. Bununla, gitmiş demek istiyorum. İzleme dörtgeninin etrafındaki küçük RGB şeridi, şu anda denetleyicideki tek aydınlatma. Bunun PS VR oyunları için ne anlama geldiğini göreceğiz çünkü artık onu test edecek PS VR ünitem yok. Ama bildiğim şey, PS4'ün devasa meşalesini kaybetmenin karanlıkta oyun oynamayı daha keyifli hale getirdiği.

PS5'te, hem Playstation ile ilgili her şeyin kutlanması hem de yeni Dualsense kontrol cihazının yetenekleri için bir demo işlevi gören sevimli küçük bir platform oyunu olan Astro's Playroom'un bir kopyası bulunur. Dokunsal geri bildirim, yeni hilenin adıdır ve oynadığınız oyunları hissettirmeyi amaçlar. İş yerinde bazı uygun kanlı büyücülük var, ancak temel olarak denetleyici gürültüsü, ancak geliştirilmiş ve çok daha ayrıntılı. Karakterinizin ayak seslerini ve hatta gökten düşen hafif yağmur damlalarını hissedebilirsiniz. Yeterince tarif etmek imkansız, ancak Astro's Game Room bunu harika bir etki için kullanıyor ve kontrol ünitesindeki titreşimler aracılığıyla ezen bir düşmanın yönünü hissetmenizi sağlıyor. Kumandanın her iki tarafında oluşturulan küçük dokunuşlar sayesinde kendi ayak seslerinizi bile hissedebilirsiniz.

Playstation 5 Kolu

Uyarlanabilir tetikleyicilerin kullanımı da bir o kadar havalı. Temel olarak, geliştiriciler tetikleyicilere direnç programlayabilir ve bu da onları çekmeyi zorlaştırır. Astro's Game Room geri döndüğünüzde, doğru tetiği çekerek kırarak açacağınız kapsüllere jeton harcayacaksınız. Çekmenin yaklaşık yarısında, sanki elinizi bir teneke kutunun etrafına kapatmışsınız gibi, bir direnç yükü vardır. Kapsülü kırmak için, tıpkı bir kola kutusunu ezmek gibi, aniden çökene kadar bu direnci çekmeniz gerekir. Bir başka harika örnek de Astro'da bir yaya dönüştüğünüzde tetiği çekmeniz, parmağınıza karşı giderek daha fazla direnç göstermesidir. Bu uyarlanabilir tetikleyicilerde pek çok potansiyel mükemmellik var ve yarış oyunlarının ne kadar havalı olabileceğini görmek için DiRT 5 veya WRC 9 oynama şansı bulamadığım için üzgünüm.

Haptikler(titreşim teknolojisi) ve tetikleyiciler mükemmelden başka bir şey değildir ve iyi kullanıldığında masaya çok şey getirebilir. Ancak asıl soru, çok platformlu oyunların geliştiricilerinin gerçekten Dualsense'in tüm potansiyelini kullanıp kullanmayacakları veya bundan bir veya iki yıl sonra can sıkıcı olanların yalnızca 1. taraf oyunları olup olmayacağıdır. Spider Man: Milles Morales bile haptik ve uyarlanabilir tetikleyici kullanımını minimumda tuttu, ancak Miles'ın Venom yeteneklerini tetiklemenin denetleyicide nasıl bir dalgalanma göndereceği gibi bazı ince dokunuşları takdir ettim.

Playstation 5 Oyun Konsolu, oyun dünyasında bir devrimdir.

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Fuat Demirkol
Fuat DemirkolYönetim Bilişim Sistemleri tutkunu, 4 yaşından beri oyun oynuyor.
İlgini çekebilecek diğer içerikler
Discord
Aramıza KatılTopluluğumuza katılarak oyun arkadaşı bulabilir, etkinliklere katılabilirsin!
Abone OlYeni çıkan oyunlara dair haberler ve daha fazlasına erişmek için abone ol