PSU yani Power Supply Unit kelimelerinin baş harflerinden oluşan Türkçe karşılığı Güç Kaynağı Ünitesi olan bir elektronik cihaz diyebiliriz. Bilgisayar ve makina alanlarında sıkça duyduğumuz bu terim adı üstünde belli bir sisteme güç vermek için kullanılan bir bileşendir.Duvar prizinizden gelen alternatif akımı, bilgisayar bileşenlerinin ihtiyaç duyduğu doğru akım adı verilen sürekli bir güç biçimine dönüştürür. Ayrıca , güç kaynağına bağlı olarak otomatik veya manuel olarak değişebilen voltajı kontrol ederek aşırı ısınmayı da düzenler.
Güç kaynağı sadece bilgisayarlar için değil tüm elektronik cihazlar için kullanılsada biz bilgisayar için önemini inceleyeceğiz. Genellikle güç kaynağı ünitesi kasanın hemen arkasına monte edilmiş bir şekilde kullanılır. Bilgisayarın güç kablosunu duvardan veya pil yedekleme aygıtından takip ederseniz, güç kaynağının arkasına takıldığını göreceksiniz. Çoğu insanın göreceği ünitenin genellikle tek kısmı arka taraftır.Ayrıca arkada, bilgisayar kasasının arkasından hava gönderen bir fan açıklığı var.
PSU'nun kasanın dışına bakan tarafında, bir güç kaynağına bağlı bir güç kablosunun takıldığı erkek, üç uçlu bir bağlantı noktası bulunur. Ayrıca genellikle bir güç anahtarı ve bir güç kaynağı voltaj anahtarı bulunur .
Büyük renkli kablo demetleri, güç kaynağı ünitesinin karşı tarafından bilgisayara doğru uzanır. Tellerin karşıt uçlarındaki konektörler, güç sağlamak için bilgisayarın içindeki çeşitli bileşenlere bağlanır. Bazıları ana karta takılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır, diğerlerinde fanlara, disket sürücülere , sabit sürücülere , optik sürücülere ve hatta bazı yüksek güçlü video kartlarına uyan konektörler bulunur .
Güç kaynağı birimleri, bilgisayara ne kadar güç sağlayabileceklerini göstermek için watt değerine göre derecelendirilir. Her bilgisayar parçasının düzgün çalışması için belirli bir miktarda güç gerektiğinden, doğru miktarı sağlayabilecek bir PSU'ya sahip olmak önemlidir.
Çok kullanışlı Cooler Master Besleme Hesaplama aracı, ne kadar ihtiyacınız olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Bilgisayarınızın anakart, ekran kartı, işlemci gibi bazı özelliklerini ilgili alanlara yazarak PSU önerilerini görebilirsiniz.
80 Plus, bir güç kaynağının %20, %50 ve %100 yüklerde en az %80 verimli olduğunu belirtmek için tasarlanmış bir sertifikadır . Bu, 500W 80 Plus dereceli bir PSU'nun %100 yükte maksimum 625W çekeceği anlamına gelir. Düşük maliyetli ve ciddi tasarruflar sağlayan 80 Plus dereceli bir PSU almanızı öneriyoruz.
Eğer 80 Plus bir PSU almayı düşüyorsanız bu sadece 80 Plus ile bitmiyor tabi ki. Bu değerler birde kendi içinde 80 Plus Bronz, Gümüş, Altın, Platin diye ayrılıyor. Mantıken baktığınızda daha değerli olan daha fazla verimli çalışıyor diyebiliriz.
Son birkaç yılda, verimlilik derecelendirmeleri 80 Plus'ın ötesine geçerek (en azdan en verimliye) Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Titanyum derecelendirmelerini de içeriyor. Bronze, Silver ve Gold çoğu tüketici PC yapılarında nispeten yaygın hale gelirken, Platinum ve Titanium derecelendirmeleri genellikle iş istasyonu bilgisayarlarında kullanılan çokyüksek kapasiteli PSU'lar için ayrılmıştır. Temel yüklerde her bir derecelendirmeiçin minimum verimliliklere genel bir bakış için aşağıdaki tabloya bakın .
Tabloda sol tarafta yer alan %10, %20, %50, %100 Load ifadesi sistemde kullanılan yükü, sağ tarafta yer alan ifadeler ise 80 Plus PSU çeşitlerinin o yükün yüzde kaçını verimli kullandığını ifade etmektedir.
Evet tasarruf sağlar. Sisteme giren gücü daha verimli kullanacağı için elektirik kullanımını belli bir ölçüde hafifletecektir. Yalnız unutmayalım ki bu verimli kullanım faturanızda ciddi farklara neden olmayacaktır.