gamerpazar-sell-banner
VRAM (Video RAM) Nedir? Ne işe yarar?
VRAMDonanım Haberleri

VRAM (Video RAM) Nedir? Ne işe yarar?

VRAM nedir?

VRAM (video RAM), özellikle bir bilgisayar ekranı için görüntü verilerini depolamak için kullanılan herhangi bir rasgele erişim belleğini (RAM) ifade eder. VRAM'ın amacı, grafik ekranının eşit ve sorunsuz yürütülmesini sağlamaktır. Karmaşık görüntü dokuları görüntüleyen veya çokgen tabanlı üç boyutlu (3B) yapılar oluşturan uygulamalarda çok önemlidir. İnsanlar genellikle video oyunları veya 3D grafik tasarım programları gibi uygulamalar için VRAM kullanır.

Tüm VRAM türleri, dinamik RAM'in (DRAM) özel düzenlemeleridir. VRAM, bilgisayar işlemcisi ile ekran arasında bir arabellektir ve genellikle çerçeve arabelleği olarak adlandırılır. Görüntüler ekrana gönderileceği zaman, bunlar önce işlemci tarafından bir tür ana (video olmayan) RAM'den veri olarak okunur ve ardından VRAM'a yazılır.

VRAM'den veriler, dijital video arabirimi veya yüksek çözünürlüklü multimedya arabirimi veya HDMI, video bağlantı noktası aracılığıyla modern, düz ekran LED (ışık yayan diyot) ekrana dijital sinyal olarak gönderilir. Ekran eski bir katot ışın tüpü modeliyse veya modern ekran eski bir VGA (video grafik dizisi) konektörü ile video kartına bağlıysa, video sinyali önce bir RAM dijital-analog dönüştürücüsü tarafından analoga dönüştürülür.

VRAM'in önceki yüksek performanslı biçimleri çift bağlantı noktalıydı; bu, işlemci VRAM'e yeni bir görüntü yazarken ekranın mevcut görüntü içeriğini yenilemek için VRAM'den okuma yaptığı anlamına gelir. Çift bağlantı noktalı tasarım, 1980'lerde ve 1990'larda sistem RAM'i ve VRAM arasındaki temel farktı.

VRAM türleri

  • Multibank DRAM (MDRAM), MoSys tarafından geliştirilen yüksek performanslı bir RAM'dir. Belleği, tek tek erişilebilen birden çok 32 kilobayt (KB) parçaya veya bankaya böler. Geleneksel VRAM, tek seferde tüm çerçeve arabelleğine erişildiği monolitiktir. Bireysel bellek bankalarına sahip olmak, erişimin eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesini sağlayarak genel performansı artırır. MDRAM ayrıca diğer VRAM biçimlerinden farklı olarak daha ucuzdur, çünkü kartlar, megabaytların katlarında olmak yerine, belirli bir çözünürlük kapasitesi için doğru miktarda RAM ile üretilebilir.
  • Rambus DRAM ,  VRAM ile çerçeve arabelleği arasındaki veri akışını hızlandıran özel bir veri yolu içeren Rambus tarafından tasarlanmış bir VRAM'dir.
  • SGRAM, nispeten düşük maliyetli bir video belleği olan saat ile senkronize bir DRAM'dir. SGRAM tek bağlantı noktalı bellektir, ancak   aynı anda yalnızca bir yerine iki bellek sayfası açarak çift bağlantı noktalı bellek gibi davranabilir.
  • WRAM, çift bağlantı noktalı ve VRAM'den yaklaşık %25 daha fazla bant genişliğine sahip çok yüksek performanslı bir  VRAM'dir  , ancak maliyeti daha düşüktür. Özellikleri, blok dolgularda ve metin çiziminde kullanım için verileri okumayı daha verimli hale getirir. WRAM, gerçek renk kullanarak 1.600 x 1.200 piksel gibi çok yüksek çözünürlük için kullanılabilir. Windows RAM, Microsoft Windows ile ilgisizdir.

VRAM kullanımı

Modern grafik kartları, GDDR6 adlı bir SGRAM sürümünü kullanır. GDDR6, Graphics Double Data Rate 6 anlamına gelir ve modern bilgisayarlarda sistem RAM'i olarak kullanılan DDR4 veya DDR5'e benzer. GDDR6, GDDR5'in halefidir ve önceki sürümüne kıyasla artırılmış kapasite ve bant genişliğine sahiptir. GDDR6, yığılmış yonga yapıları için ve grafik kartlarında, yüksek performanslı bilgi işlem ve oyun konsollarında kullanım için tasarlanmıştır.

VRAM ve sistem RAM'i arasındaki tek önemli fark, hız ve eski özel VRAM biçimlerinde yaygın olan çift bağlantı noktalı işlevselliği taklit etme yeteneğidir.

Karmaşık veri işleme işlevlerine dayanan uygulamalar için, bir sistemin grafik kartındaki VRAM miktarı, sistem RAM miktarı kadar önemli değildir. Modern bir iş istasyonu, genellikle video gösterimi için sistem RAM'ini paylaşan anakartta bir çip kullanarak, grafik kartı olmadan kolayca geçebilir.

VRAM, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar olan blok zinciri dApp'leri oluşturmak için kullanabilecekleri açık kaynaklı bir blok zinciri platformu olan EOSIO için bir alternatif bellek biçimi olarak da kullanılabilir .

Daha fazla VRAM, grafik işleme uygulamaları veya üst düzey video oyunları için daha iyidir. Grafik kartları, değişen miktarlarda VRAM kapasiteleriyle donatılmıştır. Şu anda Nvidia'nın grafik kartı serisine dayalı grafik kartları satın almak mümkün. Örneğin Nvidia, tümü GDDR6'yı destekleyen Geforce RTX 3090, 3080 ve 3080 Ti'yi sunuyor.

VRAM

Oyun için VRAM'ın önemi

VRAM, yükleme sürelerini kısaltmak ve görüntü kalitesini iyileştirmek gibi oyun performansında önemli bir rol oynar. Modern oyunların farklı çözünürlüklerde çalışması için belirli VRAM seviyeleri gereklidir. 

Oyun oynamak için kullanıcıların genellikle şunlara ihtiyacı vardır:

  • 720p için 2 GB
  • 1080p için 4 GB
  • 1440p için 6 GB - 8 GB
  • 2160p veya 4K için 8 GB ila 12 GB

Video düzenleme için kullanıcıların genellikle şunlara ihtiyacı vardır:

  • 720p - 1080p dosyalar için 8 GB
  • 4K dosyalar için 16 GB
  • Her tür dosyayı düzenlemek için 32 GB
  • 8K dosyaları düzenlemek isteyen profesyonel veya ticari kullanıcılar için 64 GB

VRAM nasıl artırılır

Windows kişisel bilgisayarının (PC) daha fazla VRAM'e ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki adımları gerçekleştirin:

  1. Windows 10 arama çubuğuna "Görüntü Ayarları " yazın.
  2. "Gelişmiş Ekran Ayarları"nı seçin.
  3. "Görüntüleme için görüntü bağdaştırıcısı özellikleri" yazan metni tıklayın.
  4. Açılan sekmede VRAM miktarı görüntülenecektir.

VRAM'i artırmanın en kolay yolu, daha iyi bir grafik kartına yükseltmektir. Örneğin, bir PC ile birlikte gelen tümleşik grafik kartından özel bir grafik kartına yükseltme, gözle görülür bir performans artışı sağlayabilir.

Diğer Donanım Haberleri İçin: Oyun Oynamak İçin En İyi 6 RAM - 2021 - En İyi 7 Oyun Klavyesi - PS5 İçin En İyi 5 Monitör

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Semih Aslan
Semih AslanSemih, yaklaşık 20 yıldır oyun dünyasını takip ediyor. Favorileri arasında NBA 2K, hikayeli oyunlar ve MMO türündeki oyunlar yer alıyor.
İlgini çekebilecek diğer içerikler