VRAM (video RAM), özellikle bir bilgisayar ekranı için görüntü verilerini depolamak için kullanılan herhangi bir rasgele erişim belleğini (RAM) ifade eder. VRAM'ın amacı, grafik ekranının eşit ve sorunsuz yürütülmesini sağlamaktır. Karmaşık görüntü dokuları görüntüleyen veya çokgen tabanlı üç boyutlu (3B) yapılar oluşturan uygulamalarda çok önemlidir. İnsanlar genellikle video oyunları veya 3D grafik tasarım programları gibi uygulamalar için VRAM kullanır.
Tüm VRAM türleri, dinamik RAM'in (DRAM) özel düzenlemeleridir. VRAM, bilgisayar işlemcisi ile ekran arasında bir arabellektir ve genellikle çerçeve arabelleği olarak adlandırılır. Görüntüler ekrana gönderileceği zaman, bunlar önce işlemci tarafından bir tür ana (video olmayan) RAM'den veri olarak okunur ve ardından VRAM'a yazılır.
VRAM'den veriler, dijital video arabirimi veya yüksek çözünürlüklü multimedya arabirimi veya HDMI, video bağlantı noktası aracılığıyla modern, düz ekran LED (ışık yayan diyot) ekrana dijital sinyal olarak gönderilir. Ekran eski bir katot ışın tüpü modeliyse veya modern ekran eski bir VGA (video grafik dizisi) konektörü ile video kartına bağlıysa, video sinyali önce bir RAM dijital-analog dönüştürücüsü tarafından analoga dönüştürülür.
VRAM'in önceki yüksek performanslı biçimleri çift bağlantı noktalıydı; bu, işlemci VRAM'e yeni bir görüntü yazarken ekranın mevcut görüntü içeriğini yenilemek için VRAM'den okuma yaptığı anlamına gelir. Çift bağlantı noktalı tasarım, 1980'lerde ve 1990'larda sistem RAM'i ve VRAM arasındaki temel farktı.
Modern grafik kartları, GDDR6 adlı bir SGRAM sürümünü kullanır. GDDR6, Graphics Double Data Rate 6 anlamına gelir ve modern bilgisayarlarda sistem RAM'i olarak kullanılan DDR4 veya DDR5'e benzer. GDDR6, GDDR5'in halefidir ve önceki sürümüne kıyasla artırılmış kapasite ve bant genişliğine sahiptir. GDDR6, yığılmış yonga yapıları için ve grafik kartlarında, yüksek performanslı bilgi işlem ve oyun konsollarında kullanım için tasarlanmıştır.
VRAM ve sistem RAM'i arasındaki tek önemli fark, hız ve eski özel VRAM biçimlerinde yaygın olan çift bağlantı noktalı işlevselliği taklit etme yeteneğidir.
Karmaşık veri işleme işlevlerine dayanan uygulamalar için, bir sistemin grafik kartındaki VRAM miktarı, sistem RAM miktarı kadar önemli değildir. Modern bir iş istasyonu, genellikle video gösterimi için sistem RAM'ini paylaşan anakartta bir çip kullanarak, grafik kartı olmadan kolayca geçebilir.
VRAM, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar olan blok zinciri dApp'leri oluşturmak için kullanabilecekleri açık kaynaklı bir blok zinciri platformu olan EOSIO için bir alternatif bellek biçimi olarak da kullanılabilir .
Daha fazla VRAM, grafik işleme uygulamaları veya üst düzey video oyunları için daha iyidir. Grafik kartları, değişen miktarlarda VRAM kapasiteleriyle donatılmıştır. Şu anda Nvidia'nın grafik kartı serisine dayalı grafik kartları satın almak mümkün. Örneğin Nvidia, tümü GDDR6'yı destekleyen Geforce RTX 3090, 3080 ve 3080 Ti'yi sunuyor.
VRAM, yükleme sürelerini kısaltmak ve görüntü kalitesini iyileştirmek gibi oyun performansında önemli bir rol oynar. Modern oyunların farklı çözünürlüklerde çalışması için belirli VRAM seviyeleri gereklidir.
Oyun oynamak için kullanıcıların genellikle şunlara ihtiyacı vardır:
Video düzenleme için kullanıcıların genellikle şunlara ihtiyacı vardır:
Windows kişisel bilgisayarının (PC) daha fazla VRAM'e ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki adımları gerçekleştirin:
VRAM'i artırmanın en kolay yolu, daha iyi bir grafik kartına yükseltmektir. Örneğin, bir PC ile birlikte gelen tümleşik grafik kartından özel bir grafik kartına yükseltme, gözle görülür bir performans artışı sağlayabilir.
Diğer Donanım Haberleri İçin: Oyun Oynamak İçin En İyi 6 RAM - 2021 - En İyi 7 Oyun Klavyesi - PS5 İçin En İyi 5 Monitör
Bilgisayar Bakımı Nasıl Yapılır: Temel Adımlar ve İpuçları
Oyuncular İçin En İyi Ekran Kartı Seçimi: Nvidia mı, Ryzen mi?
Ryzen 9 3900x için En İyi PSU
Oyun Dünyasının Gücü : 2023'ün En İyi Oyun İşlemcileri