Teknoloji, video oyunu geliştirmeyle o kadar birbirine bağlı ki, birçoğu hızla modası geçmiş hissettirebiliyor. Playstation 1, orjinal Xbox oyunlarından Xbox Series X ve PlayStation 5'teki mevcut deneyimlere sıçramayı görmek kolay olduğu için bu olay oyuncu olmayanlar için bile belirgin bir farklılığa sahip olduğundan anlaması oldukça kolay. Fark genellikle gece ve gündüz seviyesinde ve gelişen teknolojiyle birlikte video oyunlarının yeniden yapımlarına olan talep yeni oyuncu sayısı arttıkça ve gün geçtikçe çoğalıyor. Normal olarak, bu yeniden yapımlar modern grafiklerin yanında ve nostaljik hissi vermek için iyileştirilmiş görseller ve yeni özellikler uygularken aynı zamanda kaynak materyalin temelini korumaya çabalıyor. Ama hangi yeniden yapımlar en iyisi? Oynamanız gereken 10 klasik video oyununun modern versiyonlarını sizin için sıraladık.
Birçok şuan orta yaşlarda olan oyuncu PS1 ve Crash Bandicoot ile çocukluklarını geçirip büyüdü. Bu yüzden Crash Bandicoot N. Sane Üçlemesi sayesinde ilk üç oyunu yeniden yenilenmiş grafiklerle oynayabilme şansı mutluluk verici. Görsel iyileştirmeler ve performans yükseltmelerinin yanında yaşam kalitesi eklemelerine kadar her şey bu koleksiyonda bir araya getirildi. Bunun üstüne yüksek dozda nostalji sunarken ayrıca Crash ile ilk kez tanışacak yeni oyuncu grubuna da hitap ediyor. Ancak yeniden yapım oyunun eski zorluğu hakkında bir değişim sunmuyor. Crash Bandicaoot yıllar önceki kadar zor bir oyun olarak karşımıza çıkıyor.
The Legend of Zelda şimdiye kadarki en popüler oyun serilerinden biri olsa da, eski oyunlarından bazıları o kadar popüler değil. Özellikle 3D The Legend of Zelda oyunları çıktıktan sonra iki boyutlu oyunların popülerliği gittikçe azaldı. Bu nedenle The Legend of Zelda: Link's Awakening, zamanında sevilen Game Boy klasiğini modern bir mercek altında yeni Zelda fanlarına bu eski cevheri yeniden tanıttığı için çok önemli bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Küçük figürlere benzeyen karakter modellerine sahip görselleri ile etkileyici ve oyunun eski zor halinden kurtulması için kolayca tamamlanmasını sağlamak için bir dizi oynanış iyileştirmesi ile birlikte geliyor.
Aynı şekilde, Metroid serisi de The Legend of Zelda ile benzer durumlarla karşılaşıyor. Özellikle de ilk birkaç oyuna geri dönmek oldukça zor ve üç boyutlu metroid oyunlarının çıkması sonucunda 2 boyutlu metroid oyunları popülerliğini kaybetti. Nintendo ve Mercury Steam oyun stüdyosu, ilk olarak 1991'de herkesin Tetris ile tanıdığı Game Boy için piyasaya sürülen Metroid II: Return of Samus'un 3DS yeniden yapımı olan Metroid: Samus Returns ile türe yeni bir bakış kattı. Bu yeniden yapım bazı bölüm tasarımı seçimlerinden dolayı bazı fanlar tarafından sevilmese de her metroid severin ve bu seriye yeni bir oyuncu olarka girmek isteyen herkese öneriyoruz. Ayrıca Daha sonra Metroid Dread'de uygulanan tatmin edici sayaç mekaniği gibi özellikler bu oyundan kopyalanmıştır.
Tony Hawk'ın Pro Skater serisi 90'ların sonunda ve 2000'lerin başında muazzamdı, bu nedenle oyuncuların neden geri dönmesi için istekli olduğunu anlamak oldukça kolay. Ancak uzun süredir oyuncuların bu istekleri cevapsız kalıyordu. Üstüne üstlük benzer türde herhangi bir oyun başka bir yapımcıdan başka bir isimle de çıkmıyordu. Daha sonra 2020'de Activision, serinin ilk iki oyununun yeniden yapımı olan Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2'yi piyasaya sürdü. Şaşırtıcı bir şekilde yeniden yapım bu ana oyun, eski oyunun temelinin gerçekten ne kadar sağlam olduğunun bir kanıtı olarak karışımıza çıkıyor. Ayrıca tabi ki bu yeniden yapım olan Pro Skater 1+2 bir çok eski sorunu çözdü ve elbette fanları memnnun edicek tarzda etkileyici görseller ve performans yükseltmesi içeriyor. Üstüne üstlük beklenilenin aksine iki oyunu birden içerdiğinden parasının hakkını fazlasıyla veriyor diyebiliriz.
Bu listedeki tüm oyunlar arasında, Resident Evil 2 tartışmasız en çok yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyuyordu. 1998'deki orijinal çok seviliyor ama modası geçmiş görselleri, statik kameraları ve tank kontrolleri nedeniyle oyuncuların gözünde eskimişti. 2019 yeniden yapımı, orijinalin çekirdek oynanışını koruyan, ancak genelinde yüksek sayıda yeni özellikle birlikte oynaması bir ayrı zevk haline getirilmiş. 2019 sürümü çıktığından beri birçok yönden yüksek kalitesi nedeniyle yeniden yapımların nasıl ele alınması gerektiğine dair bir ana ölçüt oluşturdu.
Bu listedeki bazı oyunlar gibi (örneğin The Last Of Us), PS3,XBOX ve PC için 2008 yılında çıkışını yapan orjinal Dead Space yeterince iyi durumda ancak 2023 yeniden yapımı orijinal vizyona yeni bir bakış açısı sağlıyor. Yeni teknoloji sayesinde yeniden yapımda her şeyin daha gerçekçi görünmesi gerilimi artırıyor. Uzaydaki hapishanenizde ölümcül nekromorflarla savaşmak, deneyimi tamamlayan sürükleyici görseller ve seslerle kesinlikle çok daha ürkütücü. Üstüne üstlük düşmanlardan kopan vücut parçaları ışıklandırma ve vücut detaylarının artması nedeniyle çok daha gerçekçi görünüyor.
Resident Evil 2'nin 2019 sürümü, aslında Resident Evil 4 için yeniden yapımın nasıl olması gerektiğine dair temelleri attı diyebiliriz. Ancak inanılmaz Resident Evil 4 yeniden yapımı daha da iyi yorumlar aldı. Bu oyunun yeniden yapımı oyuncuların serinin en ikonik anlarından bazılarını yeni grafik güncellemeleri ile yeniden yaşamalarına izim veren inanılmaz bir deneyim sunuyor. Sayısız yeni eklemenin yanı sıra orijinalinden çok sapmayan bir yapım olduğu söylenebilir. Bazı eski oyuncular daha karanlık bir temaya sahip olduğunu söylüyor ve bu değişimin Resident Evil 4 için olumlu bir gelişim olduğunu belirtiyor. Yani aslında yeniden yapım ve orjinal oyun olarak ikisi de deneyim edilmesi gereken yapımlar.
Bu listedeki birçok oyun daha ulaşılabilir olmayı amaçlıyor ve tipik olarak genel olarak işleri kolaylaştırıyor. Bluepoint Games tarafından yönetilen Demon's Souls'un 2020 versiyonunda durum böyle değil. Bunun yerine, yeniden yapılanma, orijinal oyunun bütünlüğünü bozmadan sadece eski özellikleri modernize etmeyi amaçlıyor. Daha iyi görünen ve çalışan sadık bir yeniden yapım, ancak 2009 PS3 orijinalini zorluğu nedeniyle beğenmediyseniz muhtemelen size önermiyoruz. Bluepoint'in bu oyunda yaptığı geliştirme sadece grafik yükseltmesi olarak kalmış olabilir ancak bu oyunu eski fanlara ve PS3'te orjinal oyunu oynayamayan ancak denemek isteyen Souls oyunu fanlarına öneriyoruz.
Bu listedeki tüm oyunlar arasında Final Fantasy VII Remake'in kaynak materyalden en fazla sapan oyun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak bu onun güçlü yönlerinden biri olduğunu düşünüyoruz. 1997 orijinalinden hikayeyi aslına tamamen sadık bir şekilde yeniden anlatmak yerine, 2020 yeniden yapımı aslında kaynak materyalden birçok farklılıkla birlikte oyunun yalnızca ilk üçte birini kapsıyor. Onları burada detaylıca anlatmayacağız ancak farklılıklar aslında mantıklı ve orijinaliyle de bağlantılı. Daha çok orjinal oyunu hafif değiştirip çoğunlukla ise genişletiyor diyebiliriz. Bu, orijinal hikayenin yalnızca bir bölümünü kapsadığından, 2023'ün sonlarında çıkacak olan Final Fantasy VII Rebirth de dahil olmak üzere, çalışmalarda planlanan iki devam oyunu daha var. Bu yüzden tam bir yorum yapmak için aslınad serinin bitmesini beklemekte fayda var. Ayrıca oyun hem gerçek zamanlı hemde sıra tabnlı aksiyonu başarılı bir şekilde harmanlayan nadir örneklerden biri olarak biliniyor.
Gözden Kaçırmış Olabileceğiniz FPS Oyunları
Monster Hunter World İncelemesi
Valorant Yeni VP Fiyatları
Valorant Bölüm 6 Kısım 3 Yeni Savaş Bileti