gamerpazar-sell-banner
Resident Evil 4 Remake İnceleme
Resident EvilResident Evil 4Korku OyunuZombi Oyunları

Resident Evil 4 Remake İnceleme

Resident Evil 4 Remake İnceleme 

resident evil 4 remake

Capcom yine bir şahesere imza attı. Capcom, 25 Ocak 2019 tarihinde Resident Evil 2 Remake ile başlattığı yeniden yapım (remake) furyasına Resident Evil 3 Remake ile devam etmişti şimdi de karşımıza Resident Evil 4 Remake ile çıkıyor ve mükemmel bir şekilde çıkıyor. Resident Resident Evil 4 Game Cube e çıkış yapmıştı ve üzerinden uzun bir zaman geçti Resident Evil 4 Remake orjinaline oldukça sağdık bir remake temel olay ve hikaye örgünüsünü değiştirmeden hem orjinalinin grafiklerini günümüz standartlarına getirirken aynı zamanda da 2005 yılının oyun tasarımını değiştirerek günümüze uyarlıyor. Remake te pek çok eklenen ve çıkarılan şey var fakat ben oynarken hiç bunu niye çıkarmışlar yada bunu niye eklemişler diye düşünmedim, aksine eklenenleri oldukça sevdim eklenen şeylerden birine örnek vericek olursak orijinal oyunda Ashley karakteri ile birlikte oynarken Ashley hasar aldığında Ashleye ide iyileştirmemiz gerekiyordu ve buda zaten az bulunan can tazeleme eşyalarını kullanmamıza sebeb oluyordu buda kaynak kontrolünü hem zorlaştırıyordu hemde sürekli yakalanan Ashleye can tazeleme eşyası yetiştirmemize sebeb oluyordu, artık Ashleye can tazeleme eşyası vermiyoruz onun yerine Ashley bir miktar hasar aldıktan sonra yere düşüyor ve biz yanına giderek hiçbir kaynak harcamadan Ashleyi yerden kaldırıyoruz bu hem kaynak yönetimini orjinaline göre kolaylaştırıyor hemde Ashleyin bize köstek olmasını engelliyor. Resident Evil 4 Remake  bunun gibi bir çok yeniliğe sahip. Orijinal oyunu oynamamış kişiler içinde rahatlıkla söyleyebilirim ki Resident Evil Remake size bolca aksiyon çok sağlam bir atmosfer, bir birinden farklı mekanlar, bolca ürkünç ve farklı düşman, kılişe fakat güzel bir hikaye ve ilginç karakterler sunuyor. Konseptimiz zombiler ve kötücül ilaç şirketi olan umbrella dan, bir dini tarikat kültünün ele geçirdiği bir İspanyol köyünü tema alıyor zombiler yerine işe, içlerinde parazitler bulunan ve bu parazitler yüzünden kuklalaşan ve canavarlaşan köylüler var. Ben zombilerin ele geçirmekte olduğu şehir konseptini her ne kadar daha çok sevsem ve bu ön yargı ile oyuna başlamış olsam da bu tekinsiz İspanyol köyünde Saddler ın  tarikatı ile mücadele ederken kendimi kaybettim.

İspanyol Köyüne Giriş

resident evil 4 remake

Leon S. Kennedy, Raccoon City'deki G virüsü salgınından kurtulduktan sonra devletin özel bir birimine katılmış ve aldığı zorlu eğitimlerle çaylak bir polis olmaktan çıkarak adeta bir süper ajan haline gelmiştir. Gelen bir istihbarat üzerine başkanın kızının ispanyada olduğu anlaşılır. Başkandan emir alan Leon S. Kennedy, başkanın kızı Ashley Graham'ı kurtarmak için yerel polisle birlikte bir İspanyol kasabasına araştırma ve kurtarma için gider. Bu anlattıklarım, size spoiler vermeden oyunun teması ve hikayesi hakkında bir bilgi vermek içindi. Yazımın ileriki kısımlarında da spoilera da yer vererek genel olay örgüsü ve hikaye hakkındaki görüşlerimide bildereceğim.

Resident Evil 4 Remake diğer 2. ve 3. Remake oyunlarına göre aksiyon yanı daha ağır basıyor, fakat korkutması gereken yerlerde de korkutmayı başarıyor. Resident Evil 4 Remake bizi diğer korku oyunlarındaki gibi canavar, zombi veya hayaletler ile korkutmaya çalışmaktansa, 'acaba cephanem yetecek mi?' Pompalı tüfeğimde kurşun kalmadı, umarım tabancam yeterli olur' gibi hayatta kalma gerginliği ile korkutuyor. Resident Evil 4 Remake'te önceki remakelere göre oldukça fazla cephane bulduğumuzu söyleyebilirim. Oyun bize savaşmamızı istiyor, cephaneyi bolca veriyor fakat üstümüze gönderdiği düşman sürüleri ile o cephaneleri de almamızı biliyor. Resident Evil 4 Remake'te yapımcılar üstümüze oldukça fazla düşman gönderiyor. Tek seferde 10 düşmanla bile savaştığımız oluyor. Düşmanlar oldukça agresif ve saldırgan, etrafımızı sarmaya çalışıyor ve bizi sıkıştırmaya çalışıyorlar. Fakat Leon artık bir çaylak değil. Leon da oldukça çevik hale gelmiş durumda. Leon camlardan atlayabiliyor, engellerin üstünden geçebiliyor ve düşman sürülerini bir tekme ile geri püskürtebiliyor.

Leon ile yakın dövüş

resident evil 4 remake

Leon ile bir düşmanı sersemleten bir vuruş yaptıktan sonra düşmanlara tekme atabiliyoruz. Tekme düşmanlara hem hasar vermemizi hem de tekme attığımız düşmanın etrafındaki diğer düşmanları  geriye savurmamızı sağlıyor. Böylece büyük düşman sürülerini yararak kendimize kaçmak için yol yaratmış oluyoruz.

Resident Evil 4 Remake'te, tekme en büyük silahlarımızdan biri. Hem düşmanları yere düşürerek onları savunmasız bırakıp bıçağımızla bittirici vuruş yapmamıza imkan tanıyor, hem de etrafımızdaki düşmanları bizden uzaklaştırıyor. Bazı düşmanlar ise 1 kurşunla sersemledikten sonra tek bir tekme ile ölebiliyorlar. Bu size hem kurşun tasarrufu sağlıyor hem de sağlam bir çatışma hissi veriyor.

Bıçağımız oyundaki en etkili ve en eğlenceli silahlarımızdan biri. Bıçağımız sadece saldırmak için kullanılmıyor, aksine artık bıçağımız bizim kendimizi savunmamızdaki en önemli araç. Bıçak sayesinde düşman saldırılarına doğru zamanda verdiğimiz tepki ile düşmanların neredeyse her saldırısını savuşturabiliyoruz. Bu savuşturma hem bizi düşman saldırılarından korurken hem de düşmanlara saldırmamız için bize boşluk yaratıyor. Klavyedeki space tuşu ile yapılan bu hamle birazcık zamanlama ve ustalaşma istiyor ama savuşturmada ustalaştığınız zaman neredeyse dokunulmaz oluyorsunuz.

Bir düşman size tam vuracakken onun hamlesini bıçak ile savuşturup tabancanız ile bir el kafasına ateş ettikten sonra tekme atarak onu duvara yapıştırarak öldürmek, mükemmel hissettiriyor. Kendinizi aynı bir John Wick gibi hissediyorsunuz.

Bıçakla yapabildiğimiz tek şey savuşturma ve saldırma değil, artık oyunda gizlilik de var. Klasik her oyunda bulunan çömel ve düşmanın arkasına geçerek sol tıklayınca pek farklı değil, fakat oyun farklı bir hava kattığını söyleyebilirim.

Eğer eğilirseniz düşmanlar sizi görmekte oldukça zorlanıyor ve arkalarına geçerek işlerini kolayca hallediyorsunuz. Ve bunu çoğu düşmanlarda yapabiliyorsunuz; mini boss diye adlandırabildiğimiz düşmanları bile eğer arkalarına gizlice geçerseniz tek bir bıçak darbesi ile öldürebiliyorsunuz.

Fakat yapımcılar tüm oyunu gizlilik ile oynamamızı istememiş. En fazla 2-3 kişi indirdikten sonra elbet sizi bir şekilde biri görüyor. Gizlilik daha çok sayıca sizden çokça üstün olan düşman guruplarının sayılarını azaltarak, üstlerinden daha kolay gelmenizi sağlıyor. Ben sadece bir yeri full gizlilik ile geçtim. Başka yerleri de gizlilik ile geçebiliriz elbette, fakat oyunun aksiyonu o kadar keyifli ki gizi gitmek istemeyeceksiniz bile.

Bıçak ile ilgili son olarak şunları söylemek isterim: bıçağınız yaptığınız her hamlede hasar alıyor ve sonunda kırılıyor. Etraftan da bıçak bulabiliyorsunuz, fakat orijinal bıçağınız kadar güçlü değiller kesinlikle. Bundan dolayı bıçağınızı dikkatli kullanın, çünkü bıçağınız olmadan düşman saldırılarını savuşturamazsınız ve tekme ile yere düşürdüğünüz düşmanları bıçak ile öldüremezsiniz.

Size tavsiyem ekipmanlarınızı güçlendirirken ilk olarak bıçağınızın dayanıklılığını güçlendirmeniz olacaktır. Silah cephanesini kolay bir şekilde bulabilir veya üretebilir iken bıçak bulmanız daha zor olucaktır.

Silahlar Silahlar Ve Silahlarr

resident evil 4 remake

Sırada ateşli silahlar var Resident Evil 4 Remake oyun süresine göre bakıldığında oldukça zengin bir silah çeşitliliğine sahip oyunu bittirdiğinizde dahi daha alamadığınız silahlar olabiliyor. Oyunda 5 adet silah türü var ve bu silah türlerinin hepsinde en az 2 adet farklı silah bulunuyor.

  • İlk olarak tabancalardan başlıyacak olursak tabancalar kurşunu ve kurşunu yapmak için gerekli olan malzeleri bol olarak bulunabilindiği için oyunda en çok kullandığımız silahların başında duruyor. Tabancaların hasarı az fakat düşamları sersemlete bildikleri için yakış dövüş ile kombolana bildiği için olukça efektif.3 adet Resident Evil 5 Remake'de, 4 farklı tabanca bulunuyor. Temelde benzer olsalar da farklılıkları elbette var. Silahları bulma sırasına göre güçleri gittikçe artıyor. Aralarında en farklı olanı ise Matilda. Farklı olmasının sebebi ise yarı otomatik olması. Bu da tek bir fare tıklamanızda 3 adet kurşun ateşlemesi demek. Birazcık mermi tüketiyor, fakat aynı zamanda hafif makineli tüfek işlevi görüyor.
  • Pompalı tüfekler, yüksek hasara sahip alan vuran silahlar olarak karşımıza çıkıyor. Tabanca kurşunu yapmak için gerekli olan malzemelerin aynısını kullanıyorlar fakat daha fazla malzeme gerektiriyorlar. Üstünüze akın akın gelen düşmanları kolayca yok etmenizi sağlıyorlar. Bunun yanında boss'lara yüksek hasar vererek işinizi kolaylaştırıyorlar. Mini boss'ları ise kolayca sersemleterek size daha fazla saldırma fırsatı veriyorlar. 3 farklı pompalı tüfek bulunuyor. Genel olarak hepsinin oynanışı aynı, sadece güçleri değişiyor. Bir pompalı tüfeğin gücünü fullediğinizde, genellikle yeni bir pompalı tüfek ile karşılaşıyorsunuz. Bu da genellikle eski pompalı tüfeğinizi satarak bir sonraki pompalı tüfeği almanızı sağlıyor. Peki yeni aldığınızın eskisine göre avantajı ne, diye soracak olursanız, yeni almış olduğunuz pompalı tüfek daha fazla geliştirilebilir olduğu için hasarı, mermi kapasitesi gibi özellikleri daha da geliştirilebiliyor. Tabi, bu 3 pompalı tüfek arasında az da olsa farklılıklar var. Shotgun'a göre Riot Gun daha küçük bir alana vuruyor ama daha çok hasar veriyor. İken Striker daha geniş alana vururken daha çok mermi kapasitesi barındırıyor.
  • Hafif makineli tüfekler, tam otomatik kurşun yağdıran dostlarımızdır. Oyunda 2 adet farklı hafif makineli tüfek bulunmaktadır. Aralarında istatistikleri dışında pek bir fark yok. Tek bilmeniz gereken, LE'nin daha güçlü olduğudur.
  • Sırada benim favori silahlarım olan tüfekler var. Yüksek hasar ve menzile sahip olan bu silahlar, eğer geliştirilirse resmen oyunun en güçlü silahlarından oluyorlar. Tüfek kurşunu üretmek için hafif makineli tüfeklerde kullanılan malzemelerle aynı malzemeleri kullanıyorsunuz, bu da sizi seçim yapmaya itiyor. Yüksek hasar veren tüfekler, çok malzeme harcayarak sadece 7 adet tüfek kurşunu yapmanızı sağlarken, hasarı düşük fakat az malzeme ile 30 adet hafif makineli kurşun yapabilirsiniz.
  • Oyunda 3 farklı tüfek bulunuyor. Rifle, eski tarz bir kurmalı tüfek olup hasarı ve menzili yüksektir, ancak ateş etme hızı ve şarjör değiştirme hızı oldukça yavaştır. Rifle, dürbün takıldığında oldukça etkili hale gelir ve düşmanları uzaktan tek kurşunla avlamanızı sağlar, ancak dürbün takılı olmadan kullanılması pek tavsiye edilmez.
  • Stringray, hasarı ve menzili aynı rifle gibi yüksek olan bir tüfektir, ancak yarı otomatik olması sayesinde ardı ardına atış yapmanızı sağlar ve şarjör değiştirme hızı oldukça iyidir.
  • CQBR Assault Rifle benim bu oyundaki favori silahımdır. Tam otomatik bir tüfek olan CQBR, yüksek hasarı ve seri atışıyla düşman sürülerini darmadağın eder ve bossların canını uzaktan eritmenizi sağlar. Dürbün takıldığında bir keskin nişancı tüfeği gibi kullanabilirsiniz, dürbünü çıkardığınızda ise yüksek hasarlı bir hafif makineli tüfek gibi kullanabilirsiniz.
  • İnanılmaz bir hasara sahip fakat kurşununu bulması ve üretmesi bir o kadarda zor olan magnumlar. 3 Adet magnum bulunmakta oynanışları hepsinde de aynı sadece istatistikleri farklılık gösteriyor.

Üretim Ve Envanter

resident evil 4 remake

Oyunun üretim mekanikleri oldukça dengeli ve güzel. Oyuncuyu aynı malzeme ile yapılan 2 farklı cephane arasında seçim yapmaya zorluyor ve bu da oyuna stratejik bir derinlik sunuyor. Can yenileme eşyaları da klasik Resident Evil'lar ile aynı. Yeşil bitki ile kırmızı karıştırırsanız daha çok can doldurursunuz, sarı kırmızı ve yeşil bitki hem canınızı doldururken hem de maksimum canınızı arttırır, gibi şeyler aynen duruyor.

Envanterimiz ise bir puzzle gibi oluşturulmuş. Her bir eşyamız envanterimizde belirli bir alan kaplıyor ve bu alanları en optimize şekilde doldurarak kullanmaya çalışıyoruz. Bu envanter düzenleme kısmıyla uğraşmak istemeyenler için ise tek bir tuş ile oyun, envanterinizi en optimal şekilde düzenliyor. Şahsen, ben de bir yerden sonra tek tek uğraşmak yerine tek tuş ile düzenlemeyi tercih ettim.

Oyun Tasarımı

Oyunun tasarımı A noktasından B noktasına giderken karşımıza çıkan düşmanları öldürmek ve B noktasına gitmek için gerekli olan puzzle'ları çözmek üzerine. Fakat oyun belirli alanlarda oyun tarzını Metroidvania şekline çeviriyor. Peki, nedir bu Metroidvania diye soracak olursanız, bizi bir alan içerisine bırakan ve o alan çevresindeki her yere erişimimiz olmadığı bir oyunda ilerledikçe bu erişimimiz olmayan yerlere eriştiğimiz bir yarı açık dünya oyun şeklidir. Şahsen bir oyun sadece Metroidvania oyun şeklini benimsediğinde aynı alanlarda gezmek sıkıcı olabiliyor, fakat Resident Evil burada hem lineer oyun tarzı ile hem de Metroidvania oyun tarzını birleştirerek mükemmel bir formül buluyor. Oyun sizi birkaç defa yarı açık dünya olan Metroidvania oyun alanlarına bırakıyor. Bu alanlar bazen bir köy, bazen bir nehrin etrafındaki kasabalar, bazen ise bir kale oluyor. Buralar detaylı fakat büyük olmayan yerler size bolca yapılacak ve keşfedilecek yer sunuyor. Tam bir yerden sıkılırken oyun sizi lineer bir oyun ilerleyişi içine sokarak farklı bir tat almanızı sağlıyor ve bu ilerleyişten sonra sizi yeni bir Metroidvania alanına bırakıyor. Oyundaki neredeyse her bölgeye fiziksel olarak gidebiliyor olmak oldukça güzel. Oyunun ortalarında bulduğunuz bir eşya, oyunun başındaki bir yeri açabiliyor. Bu da sizi geri gitmeye ve daha önce geçmiş olduğunuz yerlerin görünmeyen yerlerini keşfetmeye itiyor. Oyun, bu yönleriyle bana Dark Souls'u oldukça hatırlattı. Dark Souls'ta da bu şekilde bölgeler arasında fiziksel olarak yol kat ederek geçiş yapmamıza izin veriyordu.

Spoiler İle Hikaye

Merak etmeyin, çok fazla sürpriz vermeyeceğim. Sadece belirli noktalara değineceğim. Şahsen ben, eğer doğru bir şekilde yapılmışsa, klişelere bayılırım. Hikayemiz, bir kalede hapsolmuş olan prensesi kurtaran şövalye hikayesi gibi. Oyunu oynarken hep bunu düşündüm: Başkanın kızı prenses ve biz de onu kurtarmaya gelen sarı saçlı ve beyaz atlı bir şövalyeyiz. Prensesi kaçırmış olan kötü kral da Osmund Saddler gibi. Leon, ilk kez zombileşmiş köylülerle karşılaştığında, oyun bize hepsiyle savaşmamız gerektiğini söyledi. Bu kısım, oyunun nasıl bir yapıda olduğunu anlatıyor ve Leon gibi bizim de bu zombileşmiş köylülerin hepsiyle bir anda yüzleşerek şaşırtarak dehşete düşürüyor.

Yan karakterler

Her karaktere değinmeyeceğim sadece değinmeye değer oldukları düşündüğüm derinlikte olan karakterlere değineceğim.

resident evil 4 remake

 

  • Luis Serra karakterini de oldukça beğendim. Luis'in iyi mi kötü mü olduğunu ya da bir şeyler mi çeviriyor diye düşünmek oldukça iyiydi ve nihayet niyetinin iyi olduğunu öğrendiğimde ise şaşırdım. Sanki bir şeyler çeviriyor gibi duran Luis, aslında Umbrella'nın ilaç geliştirmek için topladığı heyecanlı ve başarılı 6 adet Avrupalı bilim adamından biri olduğunu öğrendiğimde üzüldüğümü söyleyebilirim.

resident evil 4 remake

 

  • Oyunumuzun baş kötüsü olan Osmund Saddler ise biraz klişe bir kötü adam fakat konseptini çok sevdiğim için bu klişe beni sıkacağına tam tersine çok eğlendirdi. Osmund Saddler yapmış olduğu deneyler sonucu delirerek biyolojik silahlar kullanarak kendine bir tarikat kuran bir kötü adam. Ve ben kötücül tarikatlarla savaştığımız konseptleri seviyorum. Kendisi ile yaptığımız boss savaşı da oldukça güzeldi, bu oyunun en iyi boss savaşı kesinlike değildi, ne epic lik olarak bir dev ile savaştığımız an kadar iyi değildi, ne de oynanış ve konsept olarak Jack Krauser ile yapmış olduğumuz savaş kadar iyiydi, fakat oldukça yeterli ve eğlenceli bir boss savaşı olduğunu söyleyebilirim.

resident evil 4 remake

  • Jack Krauser, hem konsepti hem de oynanış olarak muhteşem bir kötü karakterdir. Başkanın kızını kaçıran ve Osmund Saddler'a yardım eden Krauser, biyolojik silahların kullanıldığı bir operasyondan sonra Leon ile birlikte mağlup olduktan sonra kendisini güçlendirmenin tek yolunun biyolojik silahlar olduğunu düşündüğü için Osmund Saddler ile çalışmaktadır. Krauser ile erkek erkeğe ve bıçak bıçağa yaptığımız düello, atmosfer ve oynanış olarak oldukça iyiydi. Bizim kadar iyi eğitimli, hatta bizden daha iyi eğitimli ve donanımlı olan biriyle savaşma konseptini her zaman çok sevmişimdir. Zombilerden ve yaratıklardan ziyade, bizim ebatlarımızda ve bizim gibi savaşan düşmanlar bana her zaman için daha büyük bir tehdit gibi gelmiştir.

resident evil 4 remake

  • Ada Wong, ilk olarak Raccon City'de karşılaştığımız ve öldüğünü sanmamıza rağmen, aslında hayatta ve kendi amaçları için çalışan bir karakterdir. Kendi amaçları için çalışırken bize yardım eder, ancak amacı sadece günü kurtarmak değildir ve bazı kötü şeyler yaptığını da görürüz. Oyun bizi Ada Wong karakteri hakkında düşündürür ve cevap hem evet hem de hayır olabilir. Yani Ada Wong saf kötü bir karakter değildir, ancak kesinlikle güvenebileceğimiz bir karakter de değildir. Oyunu bitirdikten sonra, Albert Wesker ile yaptığı görüşmede, parazitin milyonlarca insanı öldürebileceğini öğrendiğinde bu görevi bıraktığını görürüz. Ada Wong'un varlığı ve hikayedeki rolü benim çok sevdiğim bir şeydir ve ayrıca Leon ile olan romantik ilişkileri de bu ikili arasına farklı bir derinlik katmaktadır.

resident evil 4 remake

  • Ashley Graham karakteri oyun ilerledikçe gelişiyor. Kendisini ilk bulduğumuzda daha korkak bir yapıda iken, olaylar ilerledikçe cesaretlenip bizi bile kurtarıyor. Oldukça sempatik bir karakter olan Ashley, maalesef yanımızda iken kendisini savunamıyor. Daha çok puzzle'larda bize ip ucu vererek yardımcı oluyor ve bazı ulaşamadığımız yerlere ulaşmamızı sağlıyor. Kendisi bize köstek değil, fakat çok da yardımcı olduğunu söyleyemem. Fakat bu tekinsiz zombi sürülerinin bulunduğu yerde yanımızda dolaşarak Leon ile konuşması korku ve gerilim dozunu biraz azaltarak, biz nefes aldırıyor diyebilirim.

Karar

Resident Evil 4 Remake kesinlikle yapılmış en iyi remakelerden biri! Grafikleri, atmosferi ve animasyonları mükemmel bir kalitede sunulmuş. Klişe olmasına rağmen eğlenceli bir hikayeye sahip. Oynanışı ve vuruş hissi oldukça güzel. Eğer bir Resident Evil hayranıysanız kesinlikle almanızı tavsiye ederim. Korku ve hayatta kalma oyunlarını seviyorsanız veya bu türe girmek istiyorsanız da almanızı tavsiye ederim. Ancak, korku oyunlarını hiç sevmiyorsanız ve klişe hikayeleri hiç sevmiyorsanız, Resident Evil Remake size uygun olmayabilir. Capcom yine güzel bir Remake'e imza attı. Umarım Resident Evil 5 ve Resident Evil 6 Remake'leri de bu remake kadar iyi olur!

Şahsen kendi adıma bir puan vermem gerekir ise 9.0 puan veririm.

Bonus Size Tavsiyeler

  • Etrafta bulunan yan görevlerin hepsini yapmaya çalışın, bu size oyunun erken aşamalarında güçlü silahlar kazandırır.
  • Bıçağı kullanmayı iyi öğrenin, savuşturma en büyük savunmanız olacaktır.
  • Silahlarınızı güçlendirmeyi unutmayın, fakat güçlendirirken de hep daha güçlü bir silah bulacağınızı unutmayın.
  • Satıcının altında bulunan atış poligonunu kullanın, eğer poligondaki görevleri tamamlarsanız size ekstradan güçlendirmeler verecektir.
Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Enis Ay
Enis AyBağımsız bir oyun geliştiricisi ve içerik yazarı.
İlgini çekebilecek diğer içerikler