Capcom yine bir şahesere imza attı. Capcom, 25 Ocak 2019 tarihinde Resident Evil 2 Remake ile başlattığı yeniden yapım (remake) furyasına Resident Evil 3 Remake ile devam etmişti şimdi de karşımıza Resident Evil 4 Remake ile çıkıyor ve mükemmel bir şekilde çıkıyor. Resident Resident Evil 4 Game Cube e çıkış yapmıştı ve üzerinden uzun bir zaman geçti Resident Evil 4 Remake orjinaline oldukça sağdık bir remake temel olay ve hikaye örgünüsünü değiştirmeden hem orjinalinin grafiklerini günümüz standartlarına getirirken aynı zamanda da 2005 yılının oyun tasarımını değiştirerek günümüze uyarlıyor. Remake te pek çok eklenen ve çıkarılan şey var fakat ben oynarken hiç bunu niye çıkarmışlar yada bunu niye eklemişler diye düşünmedim, aksine eklenenleri oldukça sevdim eklenen şeylerden birine örnek vericek olursak orijinal oyunda Ashley karakteri ile birlikte oynarken Ashley hasar aldığında Ashleye ide iyileştirmemiz gerekiyordu ve buda zaten az bulunan can tazeleme eşyalarını kullanmamıza sebeb oluyordu buda kaynak kontrolünü hem zorlaştırıyordu hemde sürekli yakalanan Ashleye can tazeleme eşyası yetiştirmemize sebeb oluyordu, artık Ashleye can tazeleme eşyası vermiyoruz onun yerine Ashley bir miktar hasar aldıktan sonra yere düşüyor ve biz yanına giderek hiçbir kaynak harcamadan Ashleyi yerden kaldırıyoruz bu hem kaynak yönetimini orjinaline göre kolaylaştırıyor hemde Ashleyin bize köstek olmasını engelliyor. Resident Evil 4 Remake bunun gibi bir çok yeniliğe sahip. Orijinal oyunu oynamamış kişiler içinde rahatlıkla söyleyebilirim ki Resident Evil Remake size bolca aksiyon çok sağlam bir atmosfer, bir birinden farklı mekanlar, bolca ürkünç ve farklı düşman, kılişe fakat güzel bir hikaye ve ilginç karakterler sunuyor. Konseptimiz zombiler ve kötücül ilaç şirketi olan umbrella dan, bir dini tarikat kültünün ele geçirdiği bir İspanyol köyünü tema alıyor zombiler yerine işe, içlerinde parazitler bulunan ve bu parazitler yüzünden kuklalaşan ve canavarlaşan köylüler var. Ben zombilerin ele geçirmekte olduğu şehir konseptini her ne kadar daha çok sevsem ve bu ön yargı ile oyuna başlamış olsam da bu tekinsiz İspanyol köyünde Saddler ın tarikatı ile mücadele ederken kendimi kaybettim.
Leon S. Kennedy, Raccoon City'deki G virüsü salgınından kurtulduktan sonra devletin özel bir birimine katılmış ve aldığı zorlu eğitimlerle çaylak bir polis olmaktan çıkarak adeta bir süper ajan haline gelmiştir. Gelen bir istihbarat üzerine başkanın kızının ispanyada olduğu anlaşılır. Başkandan emir alan Leon S. Kennedy, başkanın kızı Ashley Graham'ı kurtarmak için yerel polisle birlikte bir İspanyol kasabasına araştırma ve kurtarma için gider. Bu anlattıklarım, size spoiler vermeden oyunun teması ve hikayesi hakkında bir bilgi vermek içindi. Yazımın ileriki kısımlarında da spoilera da yer vererek genel olay örgüsü ve hikaye hakkındaki görüşlerimide bildereceğim.
Resident Evil 4 Remake diğer 2. ve 3. Remake oyunlarına göre aksiyon yanı daha ağır basıyor, fakat korkutması gereken yerlerde de korkutmayı başarıyor. Resident Evil 4 Remake bizi diğer korku oyunlarındaki gibi canavar, zombi veya hayaletler ile korkutmaya çalışmaktansa, 'acaba cephanem yetecek mi?' Pompalı tüfeğimde kurşun kalmadı, umarım tabancam yeterli olur' gibi hayatta kalma gerginliği ile korkutuyor. Resident Evil 4 Remake'te önceki remakelere göre oldukça fazla cephane bulduğumuzu söyleyebilirim. Oyun bize savaşmamızı istiyor, cephaneyi bolca veriyor fakat üstümüze gönderdiği düşman sürüleri ile o cephaneleri de almamızı biliyor. Resident Evil 4 Remake'te yapımcılar üstümüze oldukça fazla düşman gönderiyor. Tek seferde 10 düşmanla bile savaştığımız oluyor. Düşmanlar oldukça agresif ve saldırgan, etrafımızı sarmaya çalışıyor ve bizi sıkıştırmaya çalışıyorlar. Fakat Leon artık bir çaylak değil. Leon da oldukça çevik hale gelmiş durumda. Leon camlardan atlayabiliyor, engellerin üstünden geçebiliyor ve düşman sürülerini bir tekme ile geri püskürtebiliyor.
Leon ile bir düşmanı sersemleten bir vuruş yaptıktan sonra düşmanlara tekme atabiliyoruz. Tekme düşmanlara hem hasar vermemizi hem de tekme attığımız düşmanın etrafındaki diğer düşmanları geriye savurmamızı sağlıyor. Böylece büyük düşman sürülerini yararak kendimize kaçmak için yol yaratmış oluyoruz.
Resident Evil 4 Remake'te, tekme en büyük silahlarımızdan biri. Hem düşmanları yere düşürerek onları savunmasız bırakıp bıçağımızla bittirici vuruş yapmamıza imkan tanıyor, hem de etrafımızdaki düşmanları bizden uzaklaştırıyor. Bazı düşmanlar ise 1 kurşunla sersemledikten sonra tek bir tekme ile ölebiliyorlar. Bu size hem kurşun tasarrufu sağlıyor hem de sağlam bir çatışma hissi veriyor.
Bıçağımız oyundaki en etkili ve en eğlenceli silahlarımızdan biri. Bıçağımız sadece saldırmak için kullanılmıyor, aksine artık bıçağımız bizim kendimizi savunmamızdaki en önemli araç. Bıçak sayesinde düşman saldırılarına doğru zamanda verdiğimiz tepki ile düşmanların neredeyse her saldırısını savuşturabiliyoruz. Bu savuşturma hem bizi düşman saldırılarından korurken hem de düşmanlara saldırmamız için bize boşluk yaratıyor. Klavyedeki space tuşu ile yapılan bu hamle birazcık zamanlama ve ustalaşma istiyor ama savuşturmada ustalaştığınız zaman neredeyse dokunulmaz oluyorsunuz.
Bir düşman size tam vuracakken onun hamlesini bıçak ile savuşturup tabancanız ile bir el kafasına ateş ettikten sonra tekme atarak onu duvara yapıştırarak öldürmek, mükemmel hissettiriyor. Kendinizi aynı bir John Wick gibi hissediyorsunuz.
Bıçakla yapabildiğimiz tek şey savuşturma ve saldırma değil, artık oyunda gizlilik de var. Klasik her oyunda bulunan çömel ve düşmanın arkasına geçerek sol tıklayınca pek farklı değil, fakat oyun farklı bir hava kattığını söyleyebilirim.
Eğer eğilirseniz düşmanlar sizi görmekte oldukça zorlanıyor ve arkalarına geçerek işlerini kolayca hallediyorsunuz. Ve bunu çoğu düşmanlarda yapabiliyorsunuz; mini boss diye adlandırabildiğimiz düşmanları bile eğer arkalarına gizlice geçerseniz tek bir bıçak darbesi ile öldürebiliyorsunuz.
Fakat yapımcılar tüm oyunu gizlilik ile oynamamızı istememiş. En fazla 2-3 kişi indirdikten sonra elbet sizi bir şekilde biri görüyor. Gizlilik daha çok sayıca sizden çokça üstün olan düşman guruplarının sayılarını azaltarak, üstlerinden daha kolay gelmenizi sağlıyor. Ben sadece bir yeri full gizlilik ile geçtim. Başka yerleri de gizlilik ile geçebiliriz elbette, fakat oyunun aksiyonu o kadar keyifli ki gizi gitmek istemeyeceksiniz bile.
Bıçak ile ilgili son olarak şunları söylemek isterim: bıçağınız yaptığınız her hamlede hasar alıyor ve sonunda kırılıyor. Etraftan da bıçak bulabiliyorsunuz, fakat orijinal bıçağınız kadar güçlü değiller kesinlikle. Bundan dolayı bıçağınızı dikkatli kullanın, çünkü bıçağınız olmadan düşman saldırılarını savuşturamazsınız ve tekme ile yere düşürdüğünüz düşmanları bıçak ile öldüremezsiniz.
Size tavsiyem ekipmanlarınızı güçlendirirken ilk olarak bıçağınızın dayanıklılığını güçlendirmeniz olacaktır. Silah cephanesini kolay bir şekilde bulabilir veya üretebilir iken bıçak bulmanız daha zor olucaktır.
Sırada ateşli silahlar var Resident Evil 4 Remake oyun süresine göre bakıldığında oldukça zengin bir silah çeşitliliğine sahip oyunu bittirdiğinizde dahi daha alamadığınız silahlar olabiliyor. Oyunda 5 adet silah türü var ve bu silah türlerinin hepsinde en az 2 adet farklı silah bulunuyor.
Oyunun üretim mekanikleri oldukça dengeli ve güzel. Oyuncuyu aynı malzeme ile yapılan 2 farklı cephane arasında seçim yapmaya zorluyor ve bu da oyuna stratejik bir derinlik sunuyor. Can yenileme eşyaları da klasik Resident Evil'lar ile aynı. Yeşil bitki ile kırmızı karıştırırsanız daha çok can doldurursunuz, sarı kırmızı ve yeşil bitki hem canınızı doldururken hem de maksimum canınızı arttırır, gibi şeyler aynen duruyor.
Envanterimiz ise bir puzzle gibi oluşturulmuş. Her bir eşyamız envanterimizde belirli bir alan kaplıyor ve bu alanları en optimize şekilde doldurarak kullanmaya çalışıyoruz. Bu envanter düzenleme kısmıyla uğraşmak istemeyenler için ise tek bir tuş ile oyun, envanterinizi en optimal şekilde düzenliyor. Şahsen, ben de bir yerden sonra tek tek uğraşmak yerine tek tuş ile düzenlemeyi tercih ettim.
Oyunun tasarımı A noktasından B noktasına giderken karşımıza çıkan düşmanları öldürmek ve B noktasına gitmek için gerekli olan puzzle'ları çözmek üzerine. Fakat oyun belirli alanlarda oyun tarzını Metroidvania şekline çeviriyor. Peki, nedir bu Metroidvania diye soracak olursanız, bizi bir alan içerisine bırakan ve o alan çevresindeki her yere erişimimiz olmadığı bir oyunda ilerledikçe bu erişimimiz olmayan yerlere eriştiğimiz bir yarı açık dünya oyun şeklidir. Şahsen bir oyun sadece Metroidvania oyun şeklini benimsediğinde aynı alanlarda gezmek sıkıcı olabiliyor, fakat Resident Evil burada hem lineer oyun tarzı ile hem de Metroidvania oyun tarzını birleştirerek mükemmel bir formül buluyor. Oyun sizi birkaç defa yarı açık dünya olan Metroidvania oyun alanlarına bırakıyor. Bu alanlar bazen bir köy, bazen bir nehrin etrafındaki kasabalar, bazen ise bir kale oluyor. Buralar detaylı fakat büyük olmayan yerler size bolca yapılacak ve keşfedilecek yer sunuyor. Tam bir yerden sıkılırken oyun sizi lineer bir oyun ilerleyişi içine sokarak farklı bir tat almanızı sağlıyor ve bu ilerleyişten sonra sizi yeni bir Metroidvania alanına bırakıyor. Oyundaki neredeyse her bölgeye fiziksel olarak gidebiliyor olmak oldukça güzel. Oyunun ortalarında bulduğunuz bir eşya, oyunun başındaki bir yeri açabiliyor. Bu da sizi geri gitmeye ve daha önce geçmiş olduğunuz yerlerin görünmeyen yerlerini keşfetmeye itiyor. Oyun, bu yönleriyle bana Dark Souls'u oldukça hatırlattı. Dark Souls'ta da bu şekilde bölgeler arasında fiziksel olarak yol kat ederek geçiş yapmamıza izin veriyordu.
Merak etmeyin, çok fazla sürpriz vermeyeceğim. Sadece belirli noktalara değineceğim. Şahsen ben, eğer doğru bir şekilde yapılmışsa, klişelere bayılırım. Hikayemiz, bir kalede hapsolmuş olan prensesi kurtaran şövalye hikayesi gibi. Oyunu oynarken hep bunu düşündüm: Başkanın kızı prenses ve biz de onu kurtarmaya gelen sarı saçlı ve beyaz atlı bir şövalyeyiz. Prensesi kaçırmış olan kötü kral da Osmund Saddler gibi. Leon, ilk kez zombileşmiş köylülerle karşılaştığında, oyun bize hepsiyle savaşmamız gerektiğini söyledi. Bu kısım, oyunun nasıl bir yapıda olduğunu anlatıyor ve Leon gibi bizim de bu zombileşmiş köylülerin hepsiyle bir anda yüzleşerek şaşırtarak dehşete düşürüyor.
Her karaktere değinmeyeceğim sadece değinmeye değer oldukları düşündüğüm derinlikte olan karakterlere değineceğim.
Resident Evil 4 Remake kesinlikle yapılmış en iyi remakelerden biri! Grafikleri, atmosferi ve animasyonları mükemmel bir kalitede sunulmuş. Klişe olmasına rağmen eğlenceli bir hikayeye sahip. Oynanışı ve vuruş hissi oldukça güzel. Eğer bir Resident Evil hayranıysanız kesinlikle almanızı tavsiye ederim. Korku ve hayatta kalma oyunlarını seviyorsanız veya bu türe girmek istiyorsanız da almanızı tavsiye ederim. Ancak, korku oyunlarını hiç sevmiyorsanız ve klişe hikayeleri hiç sevmiyorsanız, Resident Evil Remake size uygun olmayabilir. Capcom yine güzel bir Remake'e imza attı. Umarım Resident Evil 5 ve Resident Evil 6 Remake'leri de bu remake kadar iyi olur!
Şahsen kendi adıma bir puan vermem gerekir ise 9.0 puan veririm.
Gözden Kaçırmış Olabileceğiniz Korku Oyunları
Son Yıllarda Çıkmış En iyi Korku Hayatta Kalma Oyunları
En İyi 10 Online Korku Oyunu
En İyi 10 Zombi Oyunu