Temel Giriş/Çıkış Sistemine (BIOS) erişmeniz gerekiyorsa, dizüstü bilgisayarınızı başlattığınızda doğru tuşa basmak için küçük bir pencereniz olur. Bu anahtar, dizüstü bilgisayarın üreticisine ve modeline göre değişir, dolayısıyla bir ASUS dizüstü bilgisayarın BIOS'una girme işlemi, bir Toshiba, Dell veya diğer üreticinin aygıtından biraz farklıdır.
Bilgisayarınızın önyükleme yaptığı yeri değiştirmek veya donanım parçalarını etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak gibi bir şey yapmak istediğinizde, bunu yapmak için BIOS'a girmeniz gerekir. Makinenizde BIOS'a erişmek için birkaç yöntem öğrendikten sonra, gerektiğinde değişiklik yapabilirsiniz.
Çoğu ASUS dizüstü bilgisayarda BIOS'a girmek için kullandığınız anahtar F2'dir ve tüm bilgisayarlarda olduğu gibi BIOS'a bilgisayar açılırken girersiniz. Ancak, birçok dizüstü bilgisayardan farklı olarak ASUS, gücü açmadan önce F2 tuşunu basılı tutmanızı önerir. BIOS ekranı görüntülenene kadar tuşu basılı tutun; aksi halde, dizüstü bilgisayarınız BIOS'a girmek istediğinizi algılamayabilir ve her zamanki gibi başlayabilir.
F2, geleneksel ASUS erişim BIOS anahtarıdır, ancak dizüstü bilgisayarınızda çalışmıyorsa deneyebileceğiniz başka seçenekler de vardır.
Bazı ASUS dizüstü bilgisayar modellerinde, BIOS'a girmek için başka bir tuş kullanmanız gerekebilir. En yaygın alternatif anahtar "Sil" tuşudur, ancak çalışmazsa "Ekle" tuşunu deneyin. Nadir durumlarda, doğru anahtar F10'dur. Standart F2 yönteminde olduğu gibi, gücü açmadan önce bu tuşlara basın ve basılı tutun.
BIOS'a girme penceresi, gücün açılması ile dizüstü bilgisayarınızın işletim sistemini başlatması arasındaki süreyi kapsar. Bu, BIOS'a girebileceğiniz tek zamandır, bu da gücü açmadan önce düğmeyi basılı tutmanın neden BIOS'a girmek için etkili bir yaklaşım olduğunu açıklar.
Windows 8'den itibaren Microsoft, BIOS ayarlarınıza girmeyi kolaylaştırmak için seçenekler ekledi. Windows 10 için bir ASUS BIOS anahtarı arıyorsanız, farklı bir yaklaşım kullanabilirsiniz. "Başlat" menüsünü (masaüstünün sol alt köşesindeki Windows simgesi) tıklayın ve ardından "Ayarlar"a gitmek için dişli simgesini seçin. Açılan seçeneklerden "Güncelleme ve Güvenlik" seçeneğini seçin ve bir sonraki pencerenin solundaki "Kurtarma" sekmesini seçin."Gelişmiş başlangıç"a gidin ve "Şimdi yeniden başlat"ı tıklayın. Bu eylem, bilgisayarınızı yeniden başlatır ve Windows'u normal şekilde başlatmak yerine sizi bir önyükleme seçenekleri ekranına götürür. "Sorun giderme" seçeneğini seçin, sonra "Gelişmiş seçenekler" ve "UEFI Üretici Yazılımı Ayarları"na gidin. "Yeniden Başlat"a tıklayın, bilgisayarınız yeniden başlatılır ve sizi BIOS'a götürür.
Windows 10 için açıklanan işlem, Windows 8 veya 8.1 makinelerde aynı şekilde çalışır, ancak doğru seçeneğe erişim söz konusu olduğunda küçük bir fark vardır. "Windows" ve "C" tuşlarına birlikte basarak Charms çubuğunu açın ve ardından "Ayarlar" simgesini seçin. "Bilgisayar Ayarlarını Değiştir"e gidin ve ardından - Windows 8 kullanıcıları için - "Genel" sekmesine gidin, "Gelişmiş başlangıç"ı bulun ve "Şimdi yeniden başlat"ı tıklayın. ardından "Kurtarma"yı seçin ve "Gelişmiş başlatma" bölümünden "Şimdi yeniden başlat"ı seçin.
İşlemin geri kalanı Windows 10 için açıklandığı gibidir: "Sorun Giderme", "Gelişmiş seçenekler", "UEFI Üretici Yazılımı Ayarları" ve ardından "Yeniden Başlatma".