Temel Giriş Çıkış Sistemi anlamına gelen BIOS, anakart üzerindeki küçük bir bellek yongasında depolanan bir yazılımdır . POST'tan sorumlu olan BIOS'tur ve bu nedenle onu bilgisayar başlatıldığında çalıştırılan ilk yazılım yapar. BIOS sabit yazılımı kalıcıdır, yani ayarları kaydedilir ve cihazdan güç kesildikten sonra bile kurtarılabilir. Bios 'a bağlı bir pil aracılığı ile kullanılan cihaza bir elektirik akımı olmasa bile Bios bu pilden aldığı elektirik akımı ile çalışmaya devam eder.
Bilgisayarınızın donanımını tanımlar, yapılandırır, test eder ve daha fazla talimat için işletim sistemine bağlar. Buna önyükleme işlemi denir. BIOS, bilgisayara önyükleme ve klavye denetimi gibi temel işlevlerin nasıl gerçekleştirileceği konusunda talimat verir . BIOS ayrıca sabit sürücü , disket sürücü, optik sürücü , CPU, bellek ve ilgili ekipman gibi bir bilgisayardaki donanımı tanımlamak ve yapılandırmak için de kullanılır.
Tüm modern bilgisayar anakartları BIOS yazılımı içerir. BIOS, makine üretildiği andan itibaren kurulu olarak gelir. BIOS, anakart donanımının bir parçası olduğundan, PC sistemlerinde BIOS erişimi ve yapılandırması herhangi bir işletim sisteminden bağımsızdır. Bir bilgisayarın Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Linux, Unix çalıştırıyor olması veya hiç işletim sistemi olmaması fark etmez, işletim sistemi ortamının dışında çalışır.
BIOS'a, BIOS Kurulum Yardımcı Programı aracılığıyla erişilir ve yapılandırılır. BIOS Kurulum Yardımcı Programı, tüm pratik amaçlar için BIOS'un kendisidir. BIOS'taki mevcut tüm seçenekler, BIOS Kurulum Yardımcı Programı aracılığıyla yapılandırılabilir. BIOS Kurulum Yardımcı Programına, bilgisayarınıza veya anakartınızın markasına ve modeline bağlı olarak çeşitli şekillerde erişilebilir.
Yukarıdaki görsel bir bios ayarlarının yapıldığı ana ekrandan örnektir.
Çoğu BIOS sisteminde yapabileceğiniz bazı yaygın şeyler şunlardır: