CGI olarak kısaltılan Computer-Generated Imagery, bilgisayar yazılımıyla hareketsiz veya hareketli görsel içerik oluşturur. CGI, 3D görüntüleme veya 3D Rendering olarak da adlandırılır. CGI genellikle filmlerde, televizyonda ve oyunlarda karakterler, sahneler ve diğer özel efektler oluşturmak için kullanılan 3B bilgisayar grafiklerini ifade eder. Bu teknoloji reklamcılıkta, mimaride, mühendislikte, sanal gerçeklikte ve hatta sanatta da kullanılmaktadır. Geleneksel fotoğrafçılıkta, film veya dijital kamera, bilgisayar yazılımında bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerin oluşturulduğu bir görüntü yakalar. Üç boyutlu (3D) çıktılar genellikle CGI ile bağlantılıdır. Yine de, CGI ile iki boyutlu (2D) efektler de oluşturabilir.
CGI'nın tarihi, daha sonra bir uzun metrajlı filme dahil edilen animasyon hücrelerinde desenler oluşturmak için mekanik bilgisayarların kullanıldığı 1950'lere kadar uzanır. CGI kullanan ilk film Alfred Hitchcock'un yönettiği "Vertigo" adlı filmdir.
2000'li yılların başlarında, CGI daha önce hiç olmadığı kadar hızlandı. Daha fazla bilgisayar gücüne, daha gelişmiş yazılım teknolojilerine ve yeni fikirlere duyulan ihtiyaç, birçok CGI filmine yardımcı oldu.Canon'dan böyle bir film “Yüzüklerin Efendisi” dir. Gollum, gerçek oyuncularla etkileşime giren ilk CGI karakteri oldu. Film yapımcıları Gollum'u gerçekçi ve canlı kılmak için hareket yakalama teknolojisini kullandılar. Bu, Gollum'un CGI Gollum'u hareketleriyle eşleştiren rolünü canlı bir aktörün oynadığını gösteriyor.
Oyun sektöründe CGI teknolojisi ilk kez Galaxian 3 (GH-28 model) adlı oyunda kullanıldı. Oyunun introsunda kullanılan CGI teknolojisi dönemin gelişmekte olan oyun ve teknoloji firmaları tarafından büyük ilgi gördü. Galaxian 3 oyunun ardından birçok oyun şirketi CGI teknolojisini kullanmaya başladı. 2022 dolaylarında CGI teknolojilerinin firma bazında 21.8 milyar Dolar ile büyük bir pazara hitap ettiğini söyleyebiliriz.