gamerpazar-sell-banner
HDR (Yüksek Dinamik Aralık) Nedir?

HDR (Yüksek Dinamik Aralık) Nedir?

HDR'yi etkinleştirip etkinleştirmeyeceğinizden veya monitörünüzün uyumlu olup olmadığından emin değil misiniz? Doğru yere geldiniz.⁠HDR, Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelir ve PC tarafındaki yavaş gelişmelere rağmen PC oyunlarında giderek oldukça yaygın hale geldi. Günümüzde HDR etkinleştirilmiş bir sürü oyunun keyfini çıkarabilirsiniz.

Yine de bazı kötü yanları da var. HDR, tek ve bitmiş bir standart değildir. Aslında, HDR'nin birçok seviyesi vardır ve ne kadar iyi göründüğü monitörünüzün veya TV'nizin özelliklerine bağlıdır. VESA'nın müşteriler için kolayca tanımlanabilen bir derecelendirme ölçeği sunmaya çalışan DisplayHDR standardının tanıtılmasıyla her şey müşteri için biraz daha netleştirildi, ancak perde arkasında bu özelliklerin izin verdiğinden çok daha fazlası var.

HDR (Yüksek Dinamik Aralık) Nedir?

HDR Nedir?

HDR veya Yüksek Dinamik Aralık, video görüntülerinin renk ve kontrast aralığını mevcut donanımın üretebileceğinin çok ötesine genişletmek için tasarlanmış bir dizi standart için genel bir terimdir. 4K'ya kafa yorarken duymuş olabileceğiniz şeylere rağmen, yalnızca görüntü kalitesi söz konusu olduğunda çözünürlük en iyi köpek değildir.

Çözünürlük ihtiyaçları karşılandıktan sonra kontrast, parlaklık ve canlı renklerin tümü görüntü kalitesi için daha önemli hale gelir ve HDR'nin amacı bunları geliştirmektir. Artımlı bir yükseltme de değildir; HDR'nin radikal gereksinimleri, hemen hemen herkes için yeni donanım ve algılamak için bir kıyaslamaya veya eğitimli gözlere ihtiyacınız olmayan bir fark anlamına gelecektir.

Parlaklık cd/m2 cinsinden ölçülür ve monitörlerin 100–1500 cd/m2 tepe parlaklık arasında değişen bir kayan ölçek sunduğunu görme eğiliminde olacaksınız. Parlaklığın nit cinsinden ölçüldüğünü görürseniz endişelenmeyin, çünkü bu, cd/m2 ile dönüşümlü olarak kullanılan parlaklığı tanımlayan başka bir birimdir.

Benzer şekilde, teknik olarak farklı olmalarına rağmen kabaca iyi olan, birbirinin yerine kullanılan parlaklık ve parlaklık bulabilirsiniz. Bir nesnenin ne kadar ışık yaydığına ilişkin olarak, bunun için en iyi ölçü parlaklıktır, ancak bizim algımız nesnenin parlaklığıdır.

HDR özellikleri, LCD ekranlar için gerçekten minimum 1000 cd/m2 gerektirmelidir, ancak DisplayHDR 400 standart üstlerini 400 cd/m2'de bulacaksınız. Bu, çoğu SDR panelinden çok daha parlak değil ve aslında bazı SDR oyun monitörleri, DisplayHDR ortaya çıkmadan çok önce 300/400 cd/m2 aralığındaydı. HDR'yi gerçekten tam anlamıyla yaşamak istiyorsanız, DisplayHDR 400'ün ötesine ve çok daha yüksek parlaklık seviyelerine bakmak isteyeceksiniz.

HDR (Yüksek Dinamik Aralık) Nedir?

⁠İyi dizüstü bilgisayarlar, HDR içeriği ile daha iyi ücret alabilir, çünkü bunlar düzenli olarak ucuz oyun monitörünüzden daha parlak olabilir. Ancak, bazı ucuz dizüstü bilgisayarlar gerçekten çok fazla parlaklık sunmuyor. Telefonlar, genellikle parlak güneş ışığında okunabilirlik adına olsa da, şaşırtıcı bir şekilde yüksek parlaklığa sahiptir. Samsung S21 Ultra gibi bazıları 1000 nit'in biraz altına ulaşıyor.

Parlaklık söz konusu olduğunda, HDR uyumlu OLED ekranlar genellikle tüm bu ekranları karanlıkta bırakır. Bu büyük ölçüde bir OLED'in temel yapısına bağlıdır: Bir OLED ekran, bir LCD panelde gerekli olan arka ışık olmadan görünür ışık yayar. Bu, bir OLED panelinin kontrastının bir LCD'nin, hatta çok yerel arka aydınlatmaya sahip bir LCD'ninkinden çok daha fazla olabileceği anlamına gelir ve bu, OLED'i HDR içeriği için harika kılar.

Renk ayrıca, işletim sistemi genelinde tamamen erişilebilen ve bir dizi etkin standart aracılığıyla yönetilen, kanal başına tam 10 veya 12 bit renk alanı gerektiren HDR özellikleriyle yenileniyor. Çoğu PC ekranı, HDR'nin görsel spektrumunun küçük bir üçte birini kapsayan sRGB adı verilen tam renk alanının bir alt kümesini kullanarak kanal başına yalnızca 6 veya 8 bit renk sağlar. Bununla birlikte, donanım daha fazlasını yapmak için mevcut olduğunda bile, yazılım özellikleri eski gelişmiş renk modlarını kullanmayı zahmetli hale getirir.

Hangi HDR standartlarını aramalıyım?

Çoğu zaman seçenek vardır: 12 bit renk ve dinamik meta veriler içeren tescilli Dolby Vision; ve 10 bit rengi destekleyen ve yalnızca video akışının başlangıcında statik meta veriler sağlayan açık standart HDR10.

Çoğu oyun donanımı üreticisi ve yazılım stüdyosu, lisans ücretleri ve ekstra donanımıyla Dolby Vision, benimsenmesini yavaşlatan daha pahalı bir uygulama olduğundan, ilk önce HDR10'a döndü. Microsoft, PlayStation 5 için Sony'nin yaptığı gibi Xbox Series X/S ile HDR10'u destekler. Bazı eski konsollar HDR10'u da destekler.

HDR (Yüksek Dinamik Aralık) Nedir?

Ekran Kartım HDR destekliyor mu?

Neredeyse kesinlikle, evet. Bilgisayarların HDR için hazır olduğu yerlerden biri de grafik kartı pazarı. Monitörler genellikle HDR uygulamasında TV'deki benzerlerinin gerisinde kalırken, Nvidia ve AMD arasındaki sağlıklı rekabet sayesinde GPU'lar yıllardır HDR'ye hazır.

Hem AMD hem de Nvidia, HDR uyumlu Değişken Yenileme Hızı (VRR) teknolojilerine sahiptir. Nvidia'nın G-Sync Ultimate'ı (yeni sekmede açılır) gevşek "gerçekçi HDR" vaadiyle, AMD'de ise düşük gecikmeli SDR ve HDR desteğiyle Freesync Premium Pro (yeni sekmede açılır) bulunuyor. Bunlar hem Nvidia'nın hem de AMD'nin VRR teknolojilerinin en üst seviyeleridir, bu nedenle potansiyel bir HDR oyun monitörüne bakarken bunu aklınızda bulundurun.

⁠Windows HDR'yi destekliyor mu?

Evet, Windows 10 ve Windows 11, HDR içeriğini destekler ve HDR10 özellikli ekranlarla çalışır. Bununla birlikte, Ayarlar'da HDR'yi etkinleştirmeniz gerekebilir. Ayarlar > Sistem > Ekran'a bakın, HDR'ye hazır ekranınızı seçin ve HDR Kullan'ı açın.

Ancak akılda tutulması gereken bir şey, Windows ve HDR'nin her zaman birlikte iyi karışmamasıdır. Buna HDR uyumlu oyunlar oynarken de dahildir. Bazıları, oyun içinde tam HDR deneyimini elde etmek için Windows'ta HDR'yi etkinleştirmenizi gerektirebilirken, diğerleri bunu yapmaz. Microsoft, Windows'ta HDR'nin açık olmasını tercih eder ve oyun bununla güzel bir şekilde oynanır, ancak iyi görünmesini sağlamak için biraz oynamanız gerekebilir.

Daha önce belirtildiği gibi, Windows ayrıca Otomatik HDR sunar(yeni sekmede açılır). Microsoft, "Bu, DirectX 11 veya DirectX 12 SDR'ye özel oyunları alacak ve renk/parlaklık aralığını akıllıca HDR'ye kadar genişletecek" diyor.

Ayarlar'da HDR Kullan anahtarının hemen altındaki anahtarı çevirerek etkinleştirebilirsiniz.

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Semih Aslan
Semih AslanSemih, yaklaşık 20 yıldır oyun dünyasını takip ediyor. Favorileri arasında NBA 2K, hikayeli oyunlar ve MMO türündeki oyunlar yer alıyor.
İlgini çekebilecek diğer içerikler
Discord
Aramıza KatılTopluluğumuza katılarak oyun arkadaşı bulabilir, etkinliklere katılabilirsin!
Abone OlYeni çıkan oyunlara dair haberler ve daha fazlasına erişmek için abone ol