gamerpazar-sell-banner
Oyun Oynamak İçin Kaç CPU Çekirdeğine İhtiyacınız Var?
Teknoloji HaberleriCPU

Oyun Oynamak İçin Kaç CPU Çekirdeğine İhtiyacınız Var?

CPU çekirdek sayısı, Intel'in 2000'lerin sonlarında piyasaya sürülen ilk çok çekirdekli yongasından bu yana hararetle tartışılan bir konu oldu. Son zamanlarda, hem AMD hem de Team Blue, özel iş yükleri için 100'den fazla çekirdeğe sahip sunucu sınıfı işlemciler piyasaya sürdü. Bununla birlikte, genel oyun ve kişisel bilgi işlem makineleri nadiren sekizden fazla çekirdek barındırır. Ryzen ve Alder Lake mimarisiyle, çekirdek sayısı son zamanlarda kat kat arttı. Her iki endüstri lideri de değişen sayıda çekirdeğe sahip SKU'lar (Stok Tutma Birimleri) sunar. Aralarından en iyi seçeneği seçmek oldukça zor olabilir.

Oyun Oynamak İçin Kaç CPU Çekirdeği

Bu kılavuz, seçim kriterleri de dahil olmak üzere, oyun oynamak için neleri almayı düşünmeniz gerektiğine ilişkin ipuçları sunacaktır. Ayrıca, altı çekirdeğin neden genellikle yeterli olduğunu tartışacaktır. İşlemciyi anlamak oldukça basittir ve işlemciyle ilgili temel bilgiye sahip olan herkes donanımı için en iyi çipi bulabilir.

CPU Çekirdek Sayısı Artık Oyun Performansının Göstergesi Değil

Önce piyasadaki mevcut CPU SKU'larını inceleyelim ve her bir paketin kaç çekirdek sunduğunu bulmaya çalışalım. Bu makale yalnızca oyunlar için ana akım yongaları ele alacaktır: Intel Core ve AMD Ryzen. Athlon, Pentium ve Celeron , AAA oyunları için en iyi seçenekler değil ; bu nedenle onlardan bahsedilmeyecektir.

Piramidin en altında AMD'nin Ryzen 3 ve Intel'in Core i3 işlemcileri yer alıyor. Her iki şirket de bu çipleri 4 CPU çekirdeği ile sınırlandırmaya dini olarak bağlı kaldı. Bunların bir adım üstünde Ryzen 5 ve Core i5 işlemciler yer alıyor. Bu orta sınıf ürün grubu, esas olarak altı çekirdekli teklifler için ayrılmış olsa da - ki bu, AMD'nin hala bağlı olduğu bir şeydir - Intel , 2021'in sonlarından itibaren 10 veya daha fazla çekirdeğe sahip Core i5 yongalarını piyasaya sürdü. Verimli veya E çekirdekleri, bir CPU'nun genel performansına katkıda bulunur. Ancak bu makale, oyun oynamak için ideal çekirdek sayısını seçme sürecini basitleştirmek amacıyla yalnızca son Intel yongalarındaki P (performans) sayısını dikkate alacaktır. Her i5 işlemci, 5 GHz'in üzerinde bir artış sunan (i5-12400 hariç) en fazla altı adet yüksek performanslı çekirdek içerir.

Oyun Oynamak İçin Kaç CPU Çekirdek

Üst orta sınıftaki Ryzen 7 ve Core i7 yongaları , sekiz adet yüksek performanslı çekirdek sunar. Team Blue yongaları, en yeni Core i7-13700K SKU'ları ile 10 adede kadar E CPU çekirdeği paketler. Bu düşük güçlü bileşenler, güç verimliliğini ve performansı önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur.

Core i9 ve Ryzen 9 teklifleri genellikle piyasadaki en hızlı ürünlerdir. Bu aralığın alt ucunda, Intel ve AMD ürünleri 12 çekirdeğe sahipken, en maliyetli SKU'larından bazıları 24 çekirdeğe kadar çıkabilir.

Oyun oynamak için kaç çekirdeğe ihtiyacınız var?

Yaygın görüşün aksine, oyun performansı CPU çekirdek sayınıza bağlı değildir — tek çekirdek performansına göre değişir. Modern oyunların çoğu, çok çekirdekli bir iş yükünün artan gücünü kullanmak için tasarlanmamıştır. Bu nedenle, bu bileşenlerden daha fazlası mutlaka daha hızlı oyun performansı anlamına gelmez. 

Ancak Core i3 12100'den Core i9 12900K'ya geçildiğinde oyun performansı artıyor . Bunun başlıca nedeni, Intel'in amiral gemisi işlemcisiyle daha hızlı tekil çekirdekleri bir araya getirmesidir. Ek olarak, üst düzey yongalar daha fazla güç çekmek ve daha uzun süre güçlendirme sağlamak için tasarlanmıştır. Bu, bir oyun oturumu boyunca tutarlı bir şekilde yüksek performans sunmalarını sağlar.

Oyun oynamak için altıdan fazla CPU çekirdeğine ihtiyacınız olmadığına inanıyoruz. Ryzen 5 7600X ve Core i5 13600K , bu noktayı daha da kanıtlıyor; son nesil sekiz çekirdekli muadillerine rakip olan sağlam tek çekirdekli ve çok çekirdekli performans sunuyorlar.

Ancak fazladan parası olanlar sekiz çekirdekli bir çipi tercih edebilir. Performans kazanımları, bu hafif çarpma ile fark edilmeyecektir.

Oyun Oynamak İçin Kaç CPU Çekirdek

Not : Resimde 2C, 4C, 6C ve 8C ibareleri çekirdek sayısını belirtmektedir.

Bununla birlikte, son nesilden daha yüksek çekirdekli bir işlemci ile daha az CPU çekirdeğine sahip yeni piyasaya sürülen bir çip arasında seçim yaparken ikincisini tercih edin. Örneğin Ryzen 5 7600X, video oyunlarında Ryzen 7 5800X ve 5700X'ten daha hızlı. Alder Lake ve Raptor Lake yongaları arasındaki fark o kadar yüksek değil ama Rocket Lake ve 12. nesil CPU'lar arasında oldukça belirgin.

Oyuncular, bir oyun kurulumuna binlerce Türk Lirası harcamak istemiyorlarsa, sekiz çekirdeğin üzerinde bir şeye ihtiyaç duymazlar.

Bu nedenle, oyun oynamak için yeni bir işlemci alırken, bu bileşenlerden altı tanesinin yeterli olacağını ve sekizinin performansta hafif bir artış sunacağını unutmayın. Bu kılavuzun anlayışlı olduğunu ve oyuncuların bilinçli bir karar vermesine yardımcı olabileceğini umuyoruz.

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Burak Kurt
Burak Kurt1997‘de İstanbul ‘da doğdu. MIS bölümü mezunu ve kariyerine yazılım sektöründe devam ediyor. Oldschool MMO oyunlarında usta bir oyuncu.
İlgini çekebilecek diğer içerikler