gamerpazar-sell-banner
Windows 10'da Bellek Yönetimi Hatası Nasıl Düzeltilir?

Windows 10'da Bellek Yönetimi Hatası Nasıl Düzeltilir?

Bellek yönetim hatası Windows 10 ve 11'de meydana gelen bir BSoD (Ölümün Mavi Ekranı) hatasıdır. Çalışırken ve aniden bir BSoD hatası belirdiğinde, işiniz kaydedilmediği için stresli olabilir ve bu tür hatalar daha fazla zarar verebilir. Bu nedenle, onları mümkün olan en kısa sürede düzeltmek en iyisidir. Unutmayın gamerpazar blog sayfamızda her türlü ihtiyacınız için aydınlatıcı makaleler mevcut.

Bellek Yönetimi Nedir?

Windows, ister boş ister kullanımdaki bellek olsun, bilgisayarınızdaki her bellek baytının kaydını tutar. Bu işleme Bellek Yönetimi denir. Yeni bir program başlattığınızda, ona belirli bir miktarda bellek ayırır ve bir programı kapattığınızda, o programın işgal ettiği belleği boşaltır. Bu program çöktüğünde, BSoD hatasını göreceksiniz.

Bu hataya ne sebep olur?

Bu hatanın görünmesinin birkaç nedeni vardır. Microsoft'a göre, ciddi bir bellek yönetimi hatası olduğunda, ancak o zaman BSoD görünür ve arka planda daha küçük hatalar düzeltilir. Sorunlardan bazıları virüs bulaşmaları, güncel olmayan/hatalı grafik sürücüleri, bozuk sistem dosyaları, hatalı RAM/ depolama vb. olabilir. Soruna tam olarak neyin neden olduğunu size bildirebilecek BlueScreenView gibi araçlar vardır.

Bellek Yönetimi Hatası Düzeltmeleri

Windows 10'da Bellek Yönetimi Hatası

1. Grafik sürücülerini güncelleyin/yeniden yükleyin

En yaygın olarak, güncel olmayan bir video sürücüsü bu hataya neden olabilir. Bunu önlemek için tek yapmanız gereken sürücülerinizi güncellemektir ki bu otomatik veya manuel olarak yapılabilir. Nvidia ve AMD yazılımı aracılığıyla en son güncelleme indirilebilir ve kurulabilir.

Zaten en son sürücüleri yüklediyseniz, sürücüleri kaldırıp yeniden yüklemek yardımcı olabilir. Kontrol panelinden, video sürücülerini kaldırın ve GPU modelinizi üreticinin web sitesine koyarak ve indirildikten sonra çalıştırmanız gereken 'exe' dosyasını indirerek yeniden yükleyin. Kurulumu tamamlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

2. SFC tarayıcıyı CMD'de çalıştırın

Cmd

SFC tarayıcı, Windows 'ta çeşitli sorunları algılayan ve çözen yerleşik bir araçtır . Sorunu çözmese bile, bilinmeyen başka bir hatayı düzeltebilir. Tek yapmanız gereken Windows aramasında 'CMD'yi aramak, Komut İstemi'ne sağ tıklayın ve 'Yönetici olarak çalıştır' seçeneğine tıklayın. Komut İstemi açıldığında, 'sfc/scannow' yazın. Taramanın disk hatalarını bulması ve varsa düzeltmesi biraz zaman alacaktır.

3. Diskte hatalar olup olmadığını kontrol edin

Disk Hatası

Sorun, depolama cihazlarınızda da yatıyor olabilir. Depolama aygıtlarının hatalara karşı taranması bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Bunu yapmak için, Windows aramasında 'cmd' aratarak Komut İstemi'ni açmanız, sağ tıklamanız ve 'Yönetici olarak çalıştır' seçeneğini tıklamanız gerekir. Komut İstemi'ne 'chkdsk C: /f /r /x' yazın. Windows'unuz başka bir bölüme kuruluysa, 'C'yi onunla değiştirin.

Bu komut tüm disk hatalarını bulur ve düzeltir. Bunu yapamazsa, sistem yeniden başlatıldığında işlem devam eder. Bu nedenle Komut İstemi'ndeki işlem tamamlandıktan sonra sisteminizi yeniden başlatın.

4. Windows Bellek Tanılama Aracını Çalıştırın

Windows Bellek Tanılama Aracı

Bu, Windows tarafından RAM'i test eden ve bulduğu sorunları bildiren başka bir yerleşik araçtır . Bu aracı çalıştırmak için klavyenizde Windows + R tuşlarına basın, 'mdsched' yazın ve Tamam'a tıklayın. Araç, şimdi yeniden başlatmanızı veya daha sonra yeniden başlatmanızı ve sorunları kontrol etmenizi isteyecektir. Ayrıca çalışmanızı kaydetmenizi ve şimdi yeniden başlatmanızı önerir. Yeniden başlatıldığında, hataları kontrol edecek, düzeltecek ve daha sonra bir şeyler yanlışsa bir rapor sağlayacaktır.

Rapor, bir sorun bulduğunu ve çözemediğini söylüyorsa, büyük olasılıkla makinenizin donanımında, fiziksel RAM veya ana kart olabilecek bir sorun vardır. En iyi seçenek, RAM'inizi değiştirmek ve sorunun devam edip etmediğini görmek.

5. Virüs taraması yapın

Virüs taraması

Yukarıdaki seçeneklerden hiçbiri hatayı düzeltmediyse, sisteminize herhangi bir kötü amaçlı yazılım bulaşıp bulaşmadığını görmek için tam sistem taraması iyi bir seçenektir.

Windows aramada 'güvenlik' yazın ve Windows Güvenlik uygulamasını açın. Uygulamada, 'Virüs ve Tehdit Koruması'nı tıklayın, ardından 'Tarama seçenekleri'ni tıklayın, 'Tam tarama'yı seçin ve 'Şimdi tara'yı tıklayın. Taramanın tamamlanması birkaç saat kadar sürebilir. Tamamlandıktan sonra bulunan ve karantinaya almanız veya sistemden kaldırmanız gereken tüm istenmeyen dosyaların bir raporunu sağlayacaktır. İşlemi tamamladıktan sonra sisteminizi yeniden başlatın.

Eğer bu kadar seçenekten sonra herhangi bir iyileşme olmamışsa sorun donanımsal olabilir. gamerpazar 'da sahipleri tarafından oluşturulan RAM, Hard Disk, SSD v.b bilgisayar donanım ilanlarını incelemek ister misin ? Hemen İncele.

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Burak Kurt
Burak Kurt1997‘de İstanbul ‘da doğdu. MIS bölümü mezunu ve kariyerine yazılım sektöründe devam ediyor. Oldschool MMO oyunlarında usta bir oyuncu.
İlgini çekebilecek diğer içerikler
Discord
Aramıza KatılTopluluğumuza katılarak oyun arkadaşı bulabilir, etkinliklere katılabilirsin!
Abone OlYeni çıkan oyunlara dair haberler ve daha fazlasına erişmek için abone ol