gamerpazar-sell-banner
Yeni Başlayanlar için Ortak BIOS Ayarları Kılavuzu

Yeni Başlayanlar için Ortak BIOS Ayarları Kılavuzu

BIOS ayarları, bilgisayar alanında birçok kişi için bir belirsizlik kaynağı olmuştur . BIOS, genel sistemin işleyişinde önemli bir rol oynar ve yanlış yapılandırılırsa donanım ve yazılım entegrasyonunuzu ciddi şekilde sınırlayabilir.

Temel Giriş/Çıkış Sistemi veya BIOS, bir bilgisayar sistemi açıldığında başlatmak veya önyüklemek için kullanılan bir bilgisayar yazılım programıdır. BIOS'un en temel işlevi, bağlı çevresel aygıtları (klavye ve fare gibi) tespit ederken aynı zamanda bilgisayar açıldığında işletim sisteminin bellekte görünmesini sağlamaktır. Bu iki işlev, bilgisayarın çalışmasının temelini oluşturur.

Bilgisayar başlatıldıktan sonra BIOS'un bir sonraki adımı, İşletim Sistemi ile donanım aygıtları arasında bir aracı görevi görmesidir. Gerektiğinde ve gerektiğinde doğru veri akışını etkiler. BIOS kapsamında, sisteminiz için geçerli olabilecek veya olmayabilecek çok sayıda ayar vardır. Çoğunlukla sisteminizin hangi anakart varyantına ve CPU 'ya sahip olduğuna bağlıdır. Bu kılavuzla birlikte sisteme özel yapılandırmalara bakmanızı öneririz.

Yeni Başlayanlar için Ortak BIOS Ayarları Kılavuzu

İnce ayar yapmanız gereken ortak BIOS ayarları

Bu makale, ince ayar yapılması gereken en yaygın ve temel BIOS ayarlarından bazılarını kapsayacaktır. Çoğu insan için aşağıdaki ayarlar yeterli olacaktır:

1) Genel hız aşırtma ayarları

Yeni Başlayanlar için Ortak BIOS Ayarları Kılavuzu

Hız aşırtma, sistemlerinden maksimum performans elde etmek isteyenler için oldukça önemli bir husustur. Hız aşırtma yapmak istiyorsanız, BIOS herhangi bir harici uygulama indirmenize gerek kalmadan bunu yapmanızı sağlar.

Yayılmış Spektrum - Bu ayarların kullanılabilirliği, anakartınızın markasına göre değişir. Bu ayara sahipseniz ve sisteminizde hız aşırtma yapmak istiyorsanız, kapatmanızı öneririz. Açık tutulması hız aşırtma kararsızlığına neden olabilir.

Hız aşırtma modu - Bu ayar temel olarak hız aşırtma sağlar. Otomatik mod, her şeyi stok frekansı ve voltajında ​​çalıştırır. Çoğu kişinin sistemlerinde hız aşırtma yapması gerekmeyecek ve bunu Otomatik modda tutmak güvenli bir seçenek olacaktır. Hız aşırtma yapmak istiyorsanız, hız aşırtma modunu manuel olarak değiştirin. Manuel mod seçiliyken, aşağıdaki CPU frekansını ve voltajını değiştirebilirsiniz. Hız aşırtma, önceden kapsamlı bir araştırma yapılarak ve kurulan soğutma çözümüne göre yapılmalıdır. Donanımınızın zarar görmesi olasıdır. Bu makale yalnızca BIOS ayarlarının kısa bir düzenini vermeyi amaçladığından, hız aşırtma özelliklerine daha fazla girmeyeceğiz.

DRAM Frekansı - Bu seçenek, bellek zamanlamanızı artırmak veya azaltmak için kullanılabilir. Bazen, belleğiniz varsayılan olarak hız aşırtmalıysa, onu orijinal bellek frekansına değiştirmelisiniz. Veya ihtiyaç duyulursa biraz hız aşırtma da yapabilirsiniz.

DRAM Voltajı - Bu, RAM çubuğunun voltaj toleransını değiştirmek için kullanılabilir. Bunu otomatik olarak tutmanızı öneririz. Ancak, bellek frekansınızı overclock ettiyseniz, voltaj payını biraz artırmanız gerekebilir.

2) Önyükleme sırası

Yeni Başlayanlar için Ortak BIOS Ayarları Kılavuzu

Önyükleme sırası, yeni bir işletim sistemi kurarken ince ayar yapmak için önemli bir ayardır. Önyükleme sırası, Windows'un önyükleme önceliği vereceği sırayı ifade eder. İşletim sisteminin birden çok depolama kaynağı takılı olabilir, ancak hangisine öncelik verileceği önyükleme sırasına göre belirlenebilir.

Sabit Disk Sürücünüzde Windows kurulu olduğunu ve Linux ile bir USB sürücü taktığınızı varsayalım . Linux'un önyüklenmesini istiyorsanız, BIOS ayarlarındayken USB belleği önyükleme sırasında birinci önceliğe koymanız gerekir. Birinci öncelikteki depolama ortamı okumazsa, BIOS okuyacak ve önyükleme önceliğine göre bir sonrakini önyükleyecektir.

3) Güvenli önyükleme

Güvenli önyükleme, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlamak için geliştirilmiş bir güvenlik özelliğidir. Güvenli önyükleme, sistemin yalnızca güvenilir bir işletim sistemine önyükleme yaptığını doğrulamak için birkaç güvenli önyükleme anahtarı üzerinde çalışır. Bu, bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım bulaştığında, güvenli önyükleme özelliğinin, kötü amaçlı yazılımın işletim sisteminizden önce önyükleme yapmamasını ve bilgisayarınızı ele geçirmemesini sağlayacağı anlamına gelir.

Güvenli önyükleme, BIOS ayarlarında çoğunlukla açık tutulmalıdır, ancak sorunlara neden olabilir ve belirli işletim sistemlerinin kurulumunu sınırlayabilir, bu nedenle bu süre boyunca geçici olarak kapatabilirsiniz.

Not: Valorant için, BIOS ayarlarında Secure Boot ve TPM'nin etkinleştirildiğinden emin olmanız gerekir. Bu yalnızca Windows 11 içindir.

4) Hızlı başlatma

Yeni Başlayanlar için Ortak BIOS Ayarları Kılavuzu

Hızlı önyükleme, arka plan kontrollerini ve güvenlik özelliklerini kaybetme pahasına daha hızlı başlatmaya öncelik vermek için açılıp kapatılabilen bir BIOS ayarları özelliğidir. Genellikle hızlı önyüklemeyi kapalı tutmanızı öneririz. İşletim sisteminizi bir SSD üzerinde çalıştırıyorsanız , önyükleme süreleri zaten yeterince hızlıdır. Ancak, daha hızlı önyükleme sürelerine gerçekten değer veriyorsanız, onu açık tutabilirsiniz.

Genel önyükleme süresinde hiçbir fark yaratmayacağından, HDD kullanan kişiler bu ayarla uğraşmamalıdır.

5) BIOS şifresi

Yeni Başlayanlar için Ortak BIOS Ayarları Kılavuzu

Windows gibi işletim sistemleri genellikle oturum açmadan önce parola doğrulaması ile sisteminizin güvenliğini sağlamanıza olanak tanır. Ancak, birisi BIOS'unuza erişirse sisteminizin güvenliğini ihlal edebilir. Sisteminizde genellikle hassas veriler varsa, BIOS ayarları parolasını da zorlamanız önerilir. Bu, bilgisayar sisteminiz için ekstra bir güvenlik katmanı görevi görür.

Bilgisayarınızın en rahat yerde olmadığını bildiğiniz halde bir BIOS parolasına sahip olmak, değerli verilerinizin kötü niyetli tamircilere karşı güvende kalmasını sağlar. Ancak gereksiz güçlükleri önlemek için parolayı hatırladığınızdan emin olun.

Beğendiysen içeriği paylaş:
Facebook Paylaş
Telegram Paylaş
WhatsApp Paylaş
Burak Kurt
Burak Kurt1997‘de İstanbul ‘da doğdu. MIS bölümü mezunu ve kariyerine yazılım sektöründe devam ediyor. Oldschool MMO oyunlarında usta bir oyuncu.
İlgini çekebilecek diğer içerikler
Discord
Aramıza KatılTopluluğumuza katılarak oyun arkadaşı bulabilir, etkinliklere katılabilirsin!
Abone OlYeni çıkan oyunlara dair haberler ve daha fazlasına erişmek için abone ol